Днес си спомняме в молитва за няколко от апостолите, които

...
Днес си спомняме в молитва за няколко от апостолите, които
Коментари Харесай

Днес си спомняме в молитва за няколко от апостолите, които са в числото на седемдесетте Христови ученици

Днес си спомняме в молитва за няколко от апостолите, които са в цифрата на седемдесетте Христови възпитаници. Това са Стахий, Амплий, Урбан, Наркис, Апелий и Аристовул. Живели през първи век, те по думите на деятел Павел били " Христово благовоние пред Бога за тези, които се избавят ". В църковното поверие е непокътнат споменът за тяхната активност като проповедници на Христовото обучение, за предаността и всеотдайните им писания за култура на разнообразни нации с истините на избавителната ни религия.

Свети Стахий бил помощник на светия деятел Андрей, който го сложил за свещеник, т.е. началник на християнската община в град Византион (в IV век преименуван на Константинопол, а от българите и другите славяни именуван Цариград). Така Стахий станал пръв в поредицата от предстоятели на тази черква, в този момент наричана Цариградска (вселенска) патриаршия. Той основал християнска община и в град Аргиропол, на другия бряг на Златния рог, където са днешните квартали Пера и Галата. Усърдно учил хората на Христовите заповеди и като се трудил по този начин шестнадесет години, умрял в мир.

Свети Амплий бил свещеник на град Диосполис (във византийско време именуван Лида, а в този момент носи античното си еврейско име Лод, югоизточно от Тел Авив), свети Урбан бил подложен за свещеник в Македония (няма сведения тъкмо в кой град бил), а свети Наркис станал свещеник в Атина. И тримата положили доста старания да изобличават суетната религия в идолите и по тази причина потърпевши страдалчески. Свети Апелий също бил свещеник на град Ираклия в Източна Тракия, на брега на Мраморно море (днес Мармара Ереглиси). Бил и в Рим за известно време, умрял в мир в Смирна. За Аристовул се знае, че е стигнал до Британия. Всички тези почтени мъже доста съдействали за сполучливото разпространяване на християнството в I век.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР