Днес ще излезе окончателното решение на Комисията за енергийно и

...
Днес ще излезе окончателното решение на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Ток, парно, топла вода и газ поскъпват от днес |

Днес ще излезе окончателното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране, с което ще нарастнат тока, парното, топлата вода и природния газ.

Точните стойности не са ясни, само че предварителните прогнози на регулатора бяха електрическата енергия да нарастне сред 2 и 4 на 100. Много е евентуално нарастването да е по-близо до 4 %, в сравнение с до 2%. Още по-висок ще е растежът на цената на парното и топлата вода - приблизително с до 14 на 100. В някои градове се чака повишаването да е доста над междинния %.

Причините за растежа на цените са променените цени на суровините на интернационалните пазари, разясняват борсови анализатори.

По-високите цени на енергоносителите сигурно ще доведат до по-висока инфлация. Очакванията са да има растеж в цените на редица хранителни и нехранителни артикули, както и при услугите.

Повишение се чака и на цената на природния газ. „ Булгаргаз ” желае той да нарастне до 46,88 лева за мегаватчас. Въпреки че нормално през лятото цената на синьото гориво понижава поради по-слабото ползване, тази година се следи противоположната наклонност. Според специалистите в сектора измененията в придвижването на цените на енергоресурсите през идващите месеци ще е извънредно комплицирана задача. До огромна степен то е обвързвано с възобновяване на международната стопанска система от коронавирусната пандемия и упованията за последваща вълна на болестта наесен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР