Днес се проведе заседание на Областна комисия по заетост за

...
Днес се проведе заседание на Областна комисия по заетост за
Коментари Харесай

Утвърдиха държавния план-прием за учебната 2023/24 г. в област Добрич

Днес се организира съвещание на Областна комисия по претовареност за разглеждане и утвърждение на план за държавен план-прием и спомагателен държавен план-прием на възпитаници след приключен 7 клас за образователната 2023/2024 година в област Добрич. На съвещанието, на което участваха представители на институции и общини, Светлана Василева – шеф на Регионално ръководство на образованието Добрич показа направения план, в който са регистрирани както данните от общините и учебните заведения, по този начин и са спазени условията на държавната политика в областта на образованието. При представянето му Василева съобщи, че за новата образователна година броят паралелки за региона е понижен на общо 52, при 56 броя за предходната образователна година и осъществени 53 бр. паралелки. Сред главните фактори, довели до съкращаване на броя паралелки е понижаване броя на децата в региона, уточни тя. „ Преди 15-20 година завършващите 7 клас са били сред 2500-3000 възпитаници. От 2018 година до 2022 година са към този момент сред 1320 и 1390 възпитаници. За тази образователна година, по данни към 31.01.2023 година, са 1326 деца. За предходната образователна година бяха 1392 възпитаници или единствено за една година с 66 възпитаници по-малко, което изразено в паралелки е 2,5 паралелки “ – уточни Василева.

Тя съобщи, че учебните заведения са предложили общо 54 паралелки, като РУО редуцира две от тях – паралелка по дизайн в СУ „ Д. Талев “ и паралелка в Обединено учебно заведение в с. Орляк, община Тервел. „ Намаляването на броя се наложи, тъй като СУ „ Д. Талев “ оферират напълно нова паралелка, само че с профил, който се предлага и има годишно банкет в други учебни заведения в регионалния град, а в Орляк е непълен броят на децата “ – изясни началникът на РУО. След обработката на данните и направения разбор за правене на план на предложение за осъществяване на банкет на възпитаници след довеждане докрай на 7 клас в региона, специалистите в просветителното ведомство са създали и заключения за възстановяване на качеството на образованието и съблюдаване на държавната политика и по тази причина Св. Василева се обърна с зов към представителите на общините да бъдат деликатни в преценките си за предоставяне на единодушие за откриване на маломерни паралелки в учебните заведения. „ Това води до закъснение на оптимизацията на учебната мрежа. От 24 учебни заведения в град Добрич в 9 има маломерни паралелки “ – уточни тя и добави, че междинните учебни заведения би трябвало да се стремят да заобикалят повтаряне на профили и специалности, които се оферират в професионалните гимназии.

Членовете на Областна комисия по претовареност единомислещо съгласуваха и утвърдиха оферти план за държавен план-прием и спомагателен държавен план-прием за образователната 2023/2024 година, който Регионален инспекторат по обучение – Добрич, в период ще показа за утвърждение в Министерство на образованието и науката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР