Днес се простихме с една от най-обичаните български актриси- Гинка

...
Днес се простихме с една от най-обичаните български актриси- Гинка
Коментари Харесай

Простихме се с голямата актриса Гинка Станчева

Днес се простихме с една от най-обичаните български актриси- Гинка Станчева. Тя умря на 90 години на 4 февруари. Гинка Станчева е изключително известна през 50-те и 60-те години на предишния век. Тя е и първата българска актриса, взела участие на филмовия фестивал в Кан, популяризирала с хубостта и гения си страната ни.

Гинка Станчева е родена през 1932 година в София. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев дружно с Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Финци. Изиграла е десетки театрални функции, само че в паметта на българите остава с облиците, пресъздадени на дребния екран през 50-те и 60-те години на предишния век.

Изключително надарено и запаметяващо се е присъединяване ѝ във филмите " Любимец 13 " и " Специалист по всичко ", където си партнира с незабравимия Апостол Карамитев.

" Големи прекарвания бяха в действителност, само че по този начин или другояче ме утвърдиха да играя и бях щастлива за това, тъй като нямаше никаква бариера - огромният артист и една започваща актриса ", споделя тя.

Звездният ѝ момент е през 1957 година, когато стъпва на аления килим в Кан като част от кино лентата на Захари Жандов " Земя ", спечелил право на присъединяване в конкурсната стратегия.

" Бяха небогати, следвоенни години и брачната половинка на Захари Жандов сподели: Най-добре е да се появиш в народен костюм. Никога не съм си представяла даже в фантазиите си, че ще мога да мина още веднъж по тези стъпала с аления килим ", споделя актрисата.

През годините Гинка Станчева се снима в 19 кино лентата, измежду които: " Един снимачен ден ", " На всеки километър ", " Нощем с белите коне ", " Бай Ганьо ". През 2002 година е наградена с медал " Стара планина ", а за 90-тата си годишнина получава премията " Златно перо ". Днес в столичната черква " Св. София " пристигнаха близки, другари и фенове, с цел да се простят с огромната актриса.

" Един извънредно добър, търпелив човек, една прелестна актриса, прелестна, красива българка, която популяризира България по света ", разяснява Искра Радева, актриса.

" Гинка Станчева е от това потомство мохикани на българския спектакъл и кино, които сигурно ще оставят доста трайна диря като пионери, като първооткриватели на българския спектакъл и кино отвън рамките на България ", добави артистът Христо Мутафчиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР