Днес се открива новият футболен шампионат, а само преди няколко

...
Днес се открива новият футболен шампионат, а само преди няколко
Коментари Харесай

Борислав Михайлов в ексклузивно интервю пред БЛИЦ: Личната ми формула е 6 българи и 5 чужденци! Клубовете сами ще преценяват!

Днес се открива новият футболен шампионат, а единствено преди няколко дни завърши Световното състезание в Русия. В същото време 3 български тима не престават присъединяване си в Европейските клубни шампионати. По този мотив медията ни потърси гледната точка на президента на БФС Борислав Михайлов. Ето по какъв начин той отговори на въпросите на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Михайлов, по какъв начин оценявате представянето на българските тимове в европейските клубни шампионати?
- Представянето на клубовете ни в Европа е съгласно предстоящото, като се изключи Левски, за жалост. Хубавото е, че 3 тима не престават напред. Мисля, че всички те имат късмет да продължат в 3-ти кръг.
- Учуден ли сте, че „ сините “ отпаднаха от непретенциозен тим като Вадуц?
- За страдание Левски не съумя за поредна година в Европа, само че в клуба си знаят за какво се получи по този начин.
- Според Вас сполучлив ли бе разновидността с назначението на Делио Роси за старши треньор на Левски – клубът, в който сте израснал като младеж?
- Не мога да разясня, тъй като аз не съм в кухнята на Левски и не знам какви са проблемите на клуба, в случай че ги има. Проблемите си ги знаят най-добре nората, които работят вътре и техния президент.
- Преди повече от 5 години Лотар Матеус се провали в националния тим. Същото се случи и с Роси. Могат ли задграничните треньори да се приспособяват към характерното българско състезание или българските експерти са по-подходящи?
- В исторически проект има сполучливи образци за чужденци, които са водили български тимове. Такъв е казусът с Рудолф Витлачил, който бе треньор на Левски и на националния тим по времето на татко ми и на Гунди.
След това Люпко Петрович реализира забележителни триумфи. Последваха го и други сръбски и съветски треньори.
Не е невероятно треньорите от чужбина да съумеят в България, само че им би трябвало време, с цел да свикнат с манталитета на българските футболисти. В същото време виждаме, че все по-малко наши футболисти играят в реномирани европейски тимове.
- Всичко наред ли е с организацията на футболното ни състезание, което се открива през днешния ден?
-
Всичко е изцяло готово във връзка с осъществяване на българското състезание. Проведоха се и голям брой семинари на съдии и делегати за мачовете. Преди седмица събрахме и всички комисии към БФС. Наредбата е подготвена и е качена на уеб страницата ни. Надявам се шампионата през тази година да е също по този начин забавно и оспорвано както през миналата.
- Как ще коментирате рецензиите към формата на шампионата?
- В България постоянно има хора, които подлагат на критика, даже и това, което е направено да е хубаво. Форматът на шампионата е много успешен. Харесват го и хората и малкия екран, която излъчва футболните срещи и дава пари на клубовете. Форматът е непредвидим до последния миг във връзка с това кои тимове се класират за европейските шампионати и кои изпадат.
- Как ще се преодолее неуместната обстановка от предишното състезание, когато имаше мачове късно в понеделник и в неуместни часове?
- Направихме среща с полицията, със Столична община, с малкия екран, която излъчва мачовете, и с наши представители.
Телевизията дава доста пари за нашите географски ширини. Сумата е двойна спрямо парите, които се дават да вземем за пример в Сърбия и Хърватска, да не приказваме за Македония и Албания.
Така че ние би трябвало да се съобразим с този факт. Със сигурност в летните месеци ще има късни мачове, само че ще се опитаме след октомври да няма мачове след 19 ч. Казвам, че ще опитаме, тъй като това зависи от малкия екран.
- Има ли по какъв начин в българския футбол да бъдат привлечени вложения от известни задгранични концерни и компании, които да оказват помощ за повдигане на равнището му?
- Няма такива компании, които да са влезнали в Сърбия или Хърватска. В България самата инфраструктура на клубовете не разрешава да има сериозен интерес от страна на задгранични компании.
- Защо смятате по този начин?
- Защото собствеността на нашите игрища все още е съвсем 98% държавна. Това е проблем, съгласно мен.
- Кога най-сетне президентите на футболни тимове ще спрат да се карат и ще стартират да се държат като сътрудниците им в Италия, Испания, Франция, Германия и доста други европейски страни?
- Отдавна съм споделил на футболните президенти, че те би трябвало да дават образец с държанието си. Всички те се познават между тях, а някои от тях са имали или не престават да имат общ бизнес. Те са огромни мъже и би трябвало да дават образец, тъй като този образец се придвижва към треньорите и играчите. Пожелавам да има феърплей състезание, в което президентите да дават образец с държанието си.
- На два пъти споменахте Хърватска. Защо тази по-малка страна от България стигна до финала на Световното състезание, а ние не успяхме да се класираме? Кога най-сетне националният ни отбор ще се класира на огромен футболен конгрес?
- Почвам в обратна посока. Вчера имах среща с президента на Турския футболен съюз. Съседна Турция е с население 80 милиона души и 100 милиона евро бюджет, само че и тя не можа да се класира на финалите на Световното състезание. Тези 100 милиона евро е единствено бюджетът на турската федерация, а парите, с които боравят тамошните клубове, са още по-високи. Населението на една страна не е определящо за футболните й качества. Хърватска постоянно е имала играчи на високо равнище. В момента 11-те й титуляри играят в реномирани тимове на международно равнище. Хърватите продават футболистите си доста рано, на по 18-19 години, само че самите им футболисти явно имат по-голям темперамент и гений, които качества по-късно развиват и усъвършенстват. Не популацията на една страна има значение за футбола, а поколението!
Хърватите реализираха настоящия си голям триумф след 20-години старания. През това време те имаха играчи, които съвсем напълно играеха в италианското състезание. Сега имат футболисти в Реал Мадрид и Барселона. Успехът на Хърватска е законосъобразен. Предполагам, че за множеството от сегашните им играчи миналото международно състезание ще е последният им огромен конгрес. За мен сравненията сред Хърватска и България са непотребни!


- От тази година започва нов формат Лига на нациите. Ще даде ли той повече шансове на нашия народен тим за класиране на Европейското състезание?
- Всички допускаме, че с този формат възможностите на националния ни тим ще се усилят. На пръв взор групата ни наподобява преодолима, само че в реалност е много тежка, защото в нея няма изявен любимец и опциите са доста изравнени. Ние ще се борим с всички сили да се класираме за Европейското състезание. Това съм споделил и на селекционера Хубчев. Няма обиграване, няма подмладяване! Ще се пускат най-хубавите футболисти, с цел да се реализират резултати.
- Във водещите български тимове има доста чужденци, а в това време множеството млади футболисти нямат нужните качества за титуляри. Президентът на Славия Венци Стефанов прикани останалите клубове да пускат в игра млади български футболисти. Как би могъл да се обезпечи салдото сред българи и чужденци?
- Балансът би трябвало да се откри от всеки клуб. Славия съумя с българи да се класира за УЕФА. Други наши тимове с чужденци отпадат от европейските шампионати. Балансът зависи от селекцията и от това какъв брой са положителни тези чужденци, които се притеглят в българските клубове и какъв брой българи има в тях, които да са над междинното европейско равнище. Самите клубове би трябвало да балансират, на тях нищо не им е неразрешено, с изключение на да играят повече от 3-ма чужденци от страни отвън Европейски Съюз. Ако желаят, те могат да играят и с 11 румънци. Това е въпрос на политика на всеки обособен клуб. Според мен би трябвало в един тим да играят 6 българи и 5 чужденци. Това съгласно мен е удачната формула, само че ние няма по какъв начин да я наложим на клубовете.
Всеки отбор би трябвало да си избере дали да влага в задгранични играчи и да върви напред в нашето състезание и в Европа или дали с налагането на наши млади играчи ще се показа добре. Видяхте, че Славия съумя да продаде няколко свои млади играчи в Европа. БФС каквото е трябвало да наложи като рамка за шампионата, го е направил. Но оттова нататък всеки клуб си избира по какъв начин да постъпи.
- Вие за първи път обявявате Вашата формула: 6 българи и 5 чужденци. Как стигнахте до нея?
- Според мен в един тим би трябвало да играят шестима българи, които да се развиват и петима чужденци, които са в действителност качествени, с цел да му придават по-голяма класа.
Убеден съм, че тази формула ще е печеливша, само че клубовете са обособени акционерни сдружения и сами преценят каква ще е клубната им политика. Моите задължения са на национално равнище.
- Страстите от конгреса на БФС поутихнаха. Простихте ли на Любо Пенев за офанзивите по Ваш адрес?
- Аз няма на кого да прощавам. Гледам си моята работа и не преставам да я правя.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

БЛИЦ показва всичко за българското присъединяване в Европа
Следете с БЛИЦ: Първа лига - прехвърляния и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР