Днес се отбелязва Обсечене или Секновение. Според традиционните народни схващания

...
Днес се отбелязва Обсечене или Секновение. Според традиционните народни схващания
Коментари Харесай

Днес не се ядат червени плодове

Днес се отбелязва Обсечене или Секновение. Според обичайните национални схващания на Секновение “денят и нощта се стигат” – изравняват се по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата – самодивите.

Смята се за “лош ден”, по време на който не би трябвало да се работи и да не се стартира нищо ново. Някъде през нощта палят огньове за предотвратяване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина, другояче не се работи.
Вярването за отрязаната глава на св. Йоан не разрешава да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и алено вино.
След Eньовден, празникът на раждането на Св.Йоан, това е второто честване на християнския светец, този път отдадено на гибелта му. Той се назовава Секновение и заради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта, стават равни.
На Секновение водата и времето стартират да застудяват, по тази причина никой не трябва да се къпе в реките – в случай че наруши възбраната, ще се пресече.
Празникът Секновение се смята за завършек на лятото. Той напълно носи белезите на временен интервал – сред лятото и есента и заради това в националната визия е извънредно рисков.

На същия ден в България се чества и християнският празник Св. Седмочисленици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, и Светите братя Кирил и Методий.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР