Днес се очаква да излязат първите резултати от лабораторните изследвания

...
Днес се очаква да излязат първите резултати от лабораторните изследвания
Коментари Харесай

Все още не е ясно каква е отровата, попаднала в река Марица

Днес се чака да излязат първите резултати от лабораторните проучвания от водата на река Марица. Припомняме, че в събота голямо количество риба умря сред Пазарджик и Пловдив, само че към момента не ясно каква е отровата, попаднала в реката. Днес част от мъртвата риба ще бъде изследвана и в сертифицирана лаборатория в София.

Пловдив

Късно нощес от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пазарджик оповестиха, че е прекратено замърсяването на реката. Дори инспекторите са съумели да открият от къде е тръгнало замърсяването. Според тях това е станало от компания " Екоинвест " край Пазарджик, където са изпуснати софтуерни боклуци, а те са замърсили реката. Опасност за питейната вода в град Пловдив няма. От ВиК са взели нужните ограничения да не потече отровена вода към чешмите.
Валентин Данаилов - ръководител на риболовно съдружие „ Олимпик 2002 ": За страдание, следствията от това отравяне са доста огромни, огромен сектор от реката е на практика мъртъв - може би от град Пазарджик, там където е изпуснато отровата, чак до може би Стамболийски, реката е безусловно казано, мъртва. От подаването на сигнала с сътрудници рибари сме на реката и наблюдавахме стотици, да не кажа хиляди риби, които агонизиращо реката отнасяше надолу по течението.
Според него доста неща би трябвало да се създадат. Първо, би трябвало да се подсигурява, че това освен това няма да се случи. Искат и предварителна защита - виновните институции да знаят в действително време какво се случва с изхода от тези предприятия във водите, които са с национално значение.
Валентин Данаилов - ръководител на риболовно съдружие „ Олимпик 2002 ":Позволиха си да отровят една от най-големите реки в България. Ами в случай че това замърсяване беше стигнало до питейните кладенци. Слава богу, няма заплаха за популацията. Глобите нас риболовците не ни топлят. Глобява се компания, която през предходната година е глобявана цели два пъти за сходни нарушавания.
Вчера имаше сигнал за отравяне на река Чая, само че този сигнал не се удостовери.

От риболовното съдружие желаеха министър Емил Димитров да се самосезира и да отнеме разрешителното за водоползване на замърсителя и компанията да предприеме ограничения по възобновяване вредите на река Марица.
 Днес излизат първите резултати от замърсяването на водата на река Марица Днес излизат първите резултати от замърсяването на водата на река Марица
Днес ще излязат първите лабораторните резултати на водата и мъртвата риба от река Марица, а окончателните ще са подготвени до седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР