Днес се очаква да бъде достигнат пика на покачване на

...
Днес се очаква да бъде достигнат пика на покачване на
Коментари Харесай

След взривяването на язовира в Украйна: 42 000 души в риск от наводнения

Днес се чака да бъде доближат пика на повишаване на водите на река Днепър след взривяването на язорвирната стена на Нова Каховка.

Около 42 хиляди души са в риск от наводняване и от следените от Украйна територии, и от тези следени от Русия. Съветът за сигурност заседава за обстановката, а Киев и Москва си размениха взаимни обвинявания.

Сателитни фотоси демонстрират мащаба на опустошението след взривяването на язовира Нова Каховка и по какъв начин цели села са заляти от приливната вълна по течението на река Днепър.

Украйна упрекна Русия в осъществяване на военно закононарушение, а Русия упрекна Киев в опит за похищение на вниманието от несполучлив старт на контраофанзивата.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че взривяването на язовира " Нова Каховка " е " поредна опустошителна последица от съветската инвазия в Украйна ".

В град Херсон, на 60 километра от язовира надолу по течението на река Днепър, равнището на водата е 3 метра и половина.

Хората от 80 обитаеми места се изтеглиха с рейсове, влакове и персонални коли. Снощи в Херсон е имало обстрел тъкмо към регионите, от които се изтеглят цивилни.

Жители на Нова Каховка в следените от Русия територии са решили да останат по домовете си, макар заповедта за евакуация.

От Запорожката АЕЦ обявиха, че няма заплаха за изстудяване на реакторите, защото в резервоарите има вода за месеци напред.

Не е ясно кой е виновен за взривяването на язовира, само че в Организация на обединените нации представител на Вашингтон съобщи, че няма логичност Украйна да желае да навреди на личния си народ.

Женевската спогодба не разрешава язовирите да са цел на военни дейности. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украински прокурори към този момент са в контакт с Международния углавен съд за взривяването на язовира.

" Целият свят ще узнае за съветското военно закононарушение. Подобно преднамерено заличаване на язовира от страна на съветските окупатори е екологична бомба за всеобщо заличаване. В името на личната ни сигурност, светът би трябвало да знае, че Русия не може да се измъкне след подобен гнет ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР