Днес се навършват 8 години от убийството на руския опозиционен

...
Днес се навършват 8 години от убийството на руския опозиционен
Коментари Харесай

Осем години от убийството на Борис Немцов

Днес се навършват 8 години от убийството на съветския опозиционен водач Борис Немцов. Той беше убит в тил на Големия москворецки мост на метри от Кремъл на 27 февруари 2015 г, напомня БНР.

През 90-те години на предишния век Немцов разви сполучлива политическа кариера. Беше народен представител, вицепремиер и първи губернатор на Нижегородска област. Името му се спрягаше за възможен правоприемник на президента Елцин.

Беше прочут с острите си рецензии към Владимир Путин. Ден преди да бъде погубен, Немцов съобщи на конференция, че Путин носи директна отговорност за почналия през 2014 година спор в Украйна. В навечерието на гибелта си Немцов сподели, че ще огласи документи за намесата на съветски военни в украинския спор.

" Путин стартира войната с Украйна преди година, заграбвайки Крим. Незаконно изпрати там войски. Разпалва ненавист. Носи цялостна отговорност за клането сред руснаци и украинци, за което, несъмнено, ще дава отговор ".

Немцов е бил убит, тъй като обиждал мюсюлманите и пророка Мохамед, стана ясно от показаниято по време на процеса.

Като директен причинител на убийството на Немцов на 20 години затвор беше наказан чеченецът Заур Дадаев. Четиримата му съучастници, също чеченци, получиха ефикасни присъди сред 11 и 19 години. Като уредник на закононарушението към момента се търси някогашният офицер от министерството на вътрешните работи на Чечня Руслан Мухудинов.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР