Днес се навършват 75 години от последния въздушен бой на

...
Днес се навършват 75 години от последния въздушен бой на
Коментари Харесай

Почитаме паметта на въздушния герой Димитър Списаревски, спасил София от американските бомбардировачи!

Днес се навършват 75 години от последния въздушен пердах на българския пилот-изтребител капитан Димитър Списаревски. Умишлено загърбван от родната историография в продължение на десетилетия, той е образец за себераздаване в името на родината, което отива дори оттатък гибелта.

На днешния ден през 1943 година десетки американски „ летящи крепости” Б-24 „ Либерейтър” с огромен унищожителен конвой летят над София, с цел да нанесат масиран удар на града. И самите съдружници признават, че този вид набези имат извънредно скромна военна стойност – задачата е гнет над популацията и излизане на България от войната.

Срещу въздушната армада се подвигат едвам 36 български самолета – релативно съвременни „ Ме-109Г”, само че и морално остарели трофейни френски „ Девоатин”. Целта е да не се разреши на бомбардировачите да нанесат прицелен удар по София.

В един от месершмитите е младият капитан Списаревски. Родолюбец, който е несклоняем съперник както на подривните дейности на комунистите, по този начин и на политическото говорене, че войната против западните съдружници е единствено „ символична”.

Нашият авиатор самичък нападна група от 20 самолета над село Долни Пасарел. Поразява една „ летяща крепост”, като изстрелва в него целия боекомплект на оръдието и картечниците си. Насочва се към лидера на групата и се врязва в него. При гърмежа на претрупания с бомби американски аероплан умира.

Целта обаче е изпълнена – бомбардировачите не съумяват да нанесат планувания пагубен удар по София.

„ Невинаги се е говорело за Димитър Списаревски, той е един от образците за пропуснат воин. Поради конюктурни аргументи, на Списаревски и на други т.нар „ царски офицери” несправедливо им е отнета почитта на българите”, разяснява пред камерата на bTV шефът на учебното заведение в Долни Пасарел Ивайло Кискинов.

Той означи, че и до през днешния ден Списаревски го няма в учебниците, само че това не е най-важното: „ Паметта би следвало да се уважава освен посредством учебникарските материали, би следвало да стане част от т.нар гражданско обучение, което би следвало да възпитава бъдещите жители и персони на България”.

Днес възпитаници от селото, курсанти от военния университет и школата на Военновъздушни сили и признателни жители се поклониха пред паметника на героя и се включиха в проход до лобното му място.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР