Днес се навършват 577 години от битката между армията на

...
Днес се навършват 577 години от битката между армията на
Коментари Харесай

Варненци отбелязаха 577 години от битката на народите

Днес се навършват 577 години от борбата сред армията на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и унгарския военачалник Янош Хуняди против войските на султан Мурад ІІ. В сражението при Варна, наричано още " борбата на народите ", на 10 ноември 1444 година Владислав III умира. Как Варна отбелязва паметната дата, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

По мотив годишнината от през днешния ден е отворена за гости най-новата галерия на Парк - музея на бойната дружба – 1444 година „ Ковачницата – люлка на средновековните занаяти “. В нея са показани предмети от бита през междинните епохи, измежду които ключове, декорации, клипси, ножове, конски стремена и оръдия на труда, направени в тогавашните ковачници. Интерес съставляват по-редките и непокътнати в доста положително положение експонати – ледоходният шип, риболовните тежести и токата с кръст.
 Поради епидемиологичната конюнктура публично отбелязване на годишнината не се състоя. Изискването на зелен документ за вход в парк-музея провокира недоволството на жители, които бяха възпрепятствани да влязат.

Сред пристигналите да изразят своята респект към починалите християнски воини бе Деян Даскалов – ръководител на туристическо сдружение „ Владислав Варненчик ”, който показа пред микрофона на Радио Варна, че от години наред сдружението идва на тази дата и отдава респект на своя патрон и на всички починали за свободата на европейските нации.

До сервира цветя на символичния гроб на крал Владислав III пристигна и Йордан Михов – варненец, живеещ от 20 години в Англия. „ Доведе ме мисълта, че забравяме своята славна история. Владислав Варненчик би трябвало да бъде пример , освен за българския народ, само че и за всички славянски нации. Той демонстрира непреклонен дух, почтеност, ревнив християнин е. Ние би трябвало да сме обединени, да сме праведни християни, да обичаме нашата история и да имаме вяра в бъдещето ”, показа той.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР