Днес се навършват 20 години от създаването /2001/ на Съвет

...
Днес се навършват 20 години от създаването /2001/ на Съвет
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Има тенденция за търсене да се регулират и онлайн медиите

Днес се навършват 20 години от основаването /2001/ на Съвет за електронни медии .

От самото учредяване на Съвет за електронни медии през 1997 под името НСРТ, негов член е Георги Лозанов , медиен критик, културолог, журналист. Така че, проф. Лозанов е от 12 години член на Съвет за електронни медии.

" Съвет за електронни медии съумя да вкара законови регламенти против пиратството в електорнните медии ", сподели пред БНР проф. Георги Лозанов.

Лозанов е създател на повече от 100 научни студии и над 200 публикации, отдадени на въпросите на електронните и печатните медии, културологията, философията, естетиката, литературната рецензия и изкуствознанието.

От 2010-2016 той е и член от парламентарната квота и ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ). 



На въпрос дали има различен ръководител, който си подава оставката през месец преди приключването на мандата през 2016 година проф. Лозанов съобщи:

" С тази оставка не търсех героични жестове, а желаех да дам знак за това, че стартира една доста тежка смяна в медийната среда . Едно компроматно, директно обвързвано с политически и стопански ползи говорене, което искаше да завладее и обичайните медии, на входа на телевизионното пространство,  които Съвет за електронни медии следи. В нещо съумя, в нещо не съумя...сложно е...

То почваше в много нападателен и коренен тип да трансформира медийната среда и аз желаех хората да схванат за това ", описа още медийният специалист.

" През годините към Съвет за електронни медии като медиен регулатор , всички имат доста огромни упования, на които той и да желае, не може да отговори. Иска се от него да даде независимост на слово. Но той такава независимост не може да даде.

Ако търсим позитивната му роля до тук, като равносметка, то е че сътвори избрани регулации в медийната среда ", съобщи още Лозанов в " Хоризонт до обед ".



" Регулацията обаче е единствено в радиото и малкия екран , по закона за радиото и малкия екран. Сега има наклонност това се разшири по посока на онлайн медиите , само че е мъчно, тъй като не знаеш там до каква степен са медии и до каква степен е нещо друго ", разяснява още проф. Лозанов.

Проф. Лозанов сподели, че има нещо доста просто в концепцията за свободата на словото  - медиите да обслужват аудиторията си, а не други ползи .

" Независимостта на медиите - това е борбата сред корпоративните ползи и публицистиката , а не с политиците. Затова властта е длъжна да търси метод да избегне гражданския и журналистическия надзор , а публицистиката да слага под непрекъснат напън властта , тъй като добра власт няма, само че под напън понижават неприятните практити, разясни още проф. Георги Лозанов

Още по тематиката в зувковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР