Днес се навършват 144 години от приемането на Търновската конституция.

...
Днес се навършват 144 години от приемането на Търновската конституция.
Коментари Харесай

Навършват се 144 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 144 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни народни представители след Освобождението, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното заседание. Те точно одобряват първия главен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се празнува като Ден на българската конституция и професионален празник на юриста.

По силата на Берлинския контракт краткотрайната съветска окупационна власт организира избори по смесена система, в която една част от депутатите в Учредителното и Първото велико национална заседание в Търново, които одобряват Търновската конституция и избират княза, са били избирани, други са влезнали по право, а трети са назначени от княз Дондуков-Корсаков, описа историкът от ВТУ и откривател на парламентаризма проф. Милко Палангурски:

" Тук няма някаква скрита политика. Въпросът е да се образува един общо взето внушителен орган, както е записано в Берлинския контракт, на нотабилите, т.е. на първите хора на нацията ".

Търновската конституция, въвела парламентаризма у нас и регламентирала редица права и свободи за жителите, годно и до през днешния ден, е призната от елита на нацията при над 97 % необразовано по това време население, разяснява за проф. Палангурски и разяснява, че измежду първите ни депутати са били владиците и градските първенци, учители, търговци и революционери:

" 72-а души от тези, които са в събранието, имат зад тила си връзка с Раковски и Левски. И те най-после постановат конституцията ".

Периодично партиите изпадат в рецесии и се заговаря за промяна на конституцията, само че парламентаризмът си остава устойчива система, разяснява още проф. Палангурски:

" Това е опит за избавление. Винаги щом изпадне в рецесия една партия – дайте да сменяме конституцията ".

На фотографията: Музей " Възраждане и Учредително заседание "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР