Днес се навършват 110 години от смъртта на великата писателка

...
Днес се навършват 110 години от смъртта на великата писателка
Коментари Харесай

Астрид Линдгрен - жената, която ни дари с най-красивите детски спомени!

Днес се навършват 110 години от гибелта на великата писателка за дребни и огромни Астрид Линдгрен!

Жената, която ни оказа помощ да не забравяме детското в себе си и да търсим постоянно най-интересните завършения даже, когато сме пораснали.

Ние надълбоко имаме вяра, че светът без нея не би бил същия. Никога толкоз пъстър, в никакъв случай толкоз забавен, в никакъв случай толкоз невероятен!

Астрид Анна Емилия Ериксон е родена в град Вимербю, Швеция. Тя е щерка на Самуел Аугуст и Хана Джонсън. Ама две по-малки сестри - Стина и Ингрид и по-голям брат - Густав.

След като младата Астрид приключва учебно заведение получава работа в локален вестник. Там има връзка с основния редактор, който е бил женен и е имал деца.

След като Астрид з абременява през 26-та година той ѝ предлага брак , само че тя отхвърля и се мести да живее в столицата - Стокхолм, където се учи на машинопис и бързопис. През това време се ражда синът ѝ Ларс , който оставя на грижите на приемно семейство.

Въпреки, че работата ѝ не била доходоностна спестявала колкото може и постоянно при първа опция пътувала да се среща с него.

Пътуванията ѝ били през уикенда, като по-голяма част от двата къси дни тя прекарвала в самият трен, с който пътувала.

В последна сметка по-късно съумява да върне сина си , като нейните родители го гледали, до момента в който тя успее да си разреши да го отглежда в Стокхолм .

През 31-ва година се дами за работодателя си - Стюр Линдгрен, който напуща брачната половинка си поради нея.

3 години по-късно се ражда второто ѝ дете - Карин. Всъщност Астрид измисля приказката за Пипи дългото чорапче, с цел да забавлява щерка си, когато боледувала, а самото дълго чорапче на Пипи в действителност е измислено от дребната Карин.
 Gettyimages
Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче " на Астрид Линдгрен в нашата изложба ТУК. >>>

Признания за литературният си гений стартира да печели през 44-та година , когато печели втора премия в състезанието на издателска къща с романа "Брит-Мари освобождава сърцето си ". Следващата година разгласява първата история за Пипи и печели първа премия в същото съревнование. След признанието написа и трите романа за чудатото 9 годишно момиче от Вила Вилекула със своят кон и маймунка. Момичето, чиято история обикаля целия свят за негативно време.

Превежда се на над 70 езика и се чете в над 100 страни. Превръща се в една от най-харесваните детски книги на всички времена.

Интересен факт за невероятната история за Пипи е, че изначало Линдгрен се тормозила да я разгласява , тъй като се страхувала, че хората ще я помислят за неприятна майка и че е базирала историята върху щерка си, само че това чисто и просто не е истина . Историята е напълно измислена, а Астрид е страхотна майка.

След мощното начало на креативната ѝ кариера следват доста награди и самопризнания през годините.

По случай 60-тият ѝ рожден ден, през 67-ма е оснавана премия на нейно име, която се дава всяка година на рождения ѝ ден.

През годините също се бори интензивно против жестокостта против деца, животни и против смъртното наказване.

Астрид Линдгрен умира на 28 януари 2002 година на 94 годишна възраст в своя дом в центъра на Стокхолм. Тя е народен воин в Швеция поради основаването на безсмъртни герои като Емил от Льонеберя, Пипи и Карлсон и поради филантропичната си работа.
 Gettyimages
След гибелта ѝ държавното управление на Швейцария основава премия в нейна памет, който се дава един път годишна. Това е най-голяма парична премия за детска литература в света и е в размер на 5 милиона шведски крони.

Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче " на Астрид Линдгрен в нашата изложба ТУК. >>>

Също по този начин в решение взето още преди гибелта ѝ нейният лик е подложен на банкнотата от 20 крони предходната година.

Още доста други знаци на самопризнание към труда ѝ са направени и издигнати, само че най-важното, което тя ни оставя не са те, а незабравимите истории, с които към този момент няколко генерации деца израстват.

Ето и един от най-любимите ни цитати от "Пипи дългото чорапче ": "Щом сърцето е топло и бие както би трябвало, на човек не му застудява. "

Прочетете още:
Стоянка Мутафова: истории за една жива легенда Ако децата ви израстнат в къща, цялостна с книги, ще печелят повече като порастнат За книгите и хората Най-тихите и най-постоянни другари
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР