Днес се навършват 100 години от основаването на Етър! На

...
Днес се навършват 100 години от основаването на Етър! На
Коментари Харесай

100 години Етър! Ето и пълната програма за юбилея

Днес се навършват 100 години от основаването на Етър! На 24 април 1924 година в постройката на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се привиква общо заседание на футболните деятели.

Целта е съществуващите към този момент клубове в града да се обединят. Всички са " за ", а полемики провокира единствено името на бъдещия клуб - Янтра, Орлов връх или Етър. След горещи разногласия надвива мнението клубът да бъде наименуван на славянското име на р. Янтра.

Вековната история на клуба е изпълнена с триумфи, връх в които е шампионската купа през 1991 година, както и извоюваните купи на ПФЛ и на БФС, участия в евротурнирите и още интернационалните изяви.

Друг сериозен мотив за горделивост е фактът, че Етър даде петима национали за най-големия триумф на българския футбол - четвъртото място в САЩ`94.

През 2014 година, във връзка 90-ия празник, на постройката, където е основан Етър, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април към този момент се слагат цветя. И през днешния ден традицията беше спазена, като в 10 ч. футболни деятели и почитатели ще сервираха букети.

Голямото честване на юбилея обаче е на следващия ден на стадион " Ивайло " с богата стратегия, започваща от 16 ч., която ще продължи до късно вечерта. Кулминацията е от 19 ч., когато шампионският Етър излиза против Пеневата чета.

Както към този момент бе оповестено, „ Звездите на „ Етър “ ще бъдат водени от треньорския тандем Георги Василев и Стоян Петров, а „ Звездите на България “ – от Димитър Пенев и Красимир Борисов.



Стартът на деянията на стадион „ Ивайло “ е от 16 ч. с Музикална фиеста с DJ Емо. Първият футболен мач е сред женските тимове на Етър и полския Медик (Конин) – нееднократен първенец на Полша и участник в Шампионската лига.

Футболната борба започва в 16:15 ч., а в почивката на мача ще бъдат показани тимовете от ДЮШ на „ Етър “ и техните триумфи. Веднага след мача е награждаването на двата отбора.

В 17:30 ч. на „ Ивайло “ идват легендите от САЩ-94 и шампионският Етър, които сигурно ще бъдат предстоящи от голям брой почитатели пред стадиона. В 17:40 ч. стартира церемонията по награждаването на десетки „ виолетови “ митове във връзка на стотния празник. Те ще получат Сребърни и Бронзови значки на БФС, както и почетни плакети от „ Етър “.

За настроението на хората от трибуните ще се погрижат гениите от великотърновския „ Джуниър Бенд “. Следва одобрение от кмета на В. Търново Даниел Панов и връчване на премиите от Община В. Търново във връзка на юбилея.

Двата звездни отбора излизат на терена в 18:30 ч. за загрявка, а мачът им е от 19 ч. в две елементи по 30 минути, като евентуално националите на Етър ще играят по едно полувреме и за двата отбора. От 19:30 ч. в почивката на мача е и кулминационната точка при награждаването – най-изявените митове на „ Етър “ ще бъдат удостоени със Златни значки на БФС и почетни плакети.

Краят на мача ще бъде ознаменуван от тържествена заря, а от 21:30 ч. на Царевец следва Аудио-визуалният театър „ Звук и светлина “, както и публична вечеря за участниците в мача.

Етър показа още четирима души, които ще участват на 100-годишния празник на клуба. Това са бронзовите медалисти от САЩ`94 Пламен Николов и Ивайло Йорданов, както и двама сегашни треньори в елита - Александър Томаш и Станислав Генчев.

Последните двама сложиха завършек на спортната си кариера точно в тима на " болярите ", а на 25 април още веднъж ще облекат виолетовия екип, с цел да подсилят шампионския отбор на великотърновци, който ще се изправи против " Звездите на България ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР