Днес се навършва точно една година от деня, когато генерал-майор

...
Днес се навършва точно една година от деня, когато генерал-майор
Коментари Харесай

Любов и омраза с невиждана ярост след НОЩта на генерала на фаталния петък, 13-и

Днес се навършва тъкмо една година от деня, когато генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски произнесе популярната тирада, с която прочувствено разгласи началото на изключителното състояние. За тези 12 месеца военният хирург поведе коронавирус войната със своята " НОЩ-на войска " и изживя от " Осанна! " до " Разпни го! ". От " Той да поеме страната " до ненавист и отказване " с невиждана гняв ". От облика на Супермен до този на Доктор Смърт. За 365 дни Венцислав Мутафчийски се трансформира в медиен и обществен феномен, с чиeто име, физиономия и еднакъв глас всички лягахме и ставахме. Буквално. Той се трансформира в основния воин на един невъобразим нито по света, нито у нас род - " нощно риалити с детайли на хорър ".

Фаталният петък, 13-и

Първият му епизод започва в тъмните часове на съдбовния петък 13-и 2020-а с изключителното послание на новоназначения ръководител на Националния спешен щаб. Ето какво сподели той тъкмо преди година:

" Уважаеми дами и господа,

Всички знаете, че след забележителния политически консенсус в България беше наложено изключително състояние по отношение на ковид епидемията. А в действителност тя е пандемия. В нашата страна са регистрирани 41 случая на ковид инфектирани.

Само за последните часове броя се усили на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На процедура с повече от 30% увеличихме броя на заболелите за един ден. В последните часове, в такива огромни и знакови страни в Европа - в Германия, заболелите се усилиха с 50%. Огромен брой новозаболели. Цяла Европа постанова невиждани ограничения, макар ясното схващане за икономическия резултат от тях. Всъщност въпросът е за физическото оцеляване на популацията на Европа и света. И то в една изключително сензитивна и беззащитна част на популацията, каквато са възрастните хора и хората с хронични болести или други съпътстващи болести. Слава Богу, децата ни са пощадени. Ние сме изключително чувствителни - българите, към нашите деца. Но бих споделил, че не по-малко чувствителни сме към нашите родители и към нашите баби и дядовци и всички възрастни хора.

Наложените ограничения, и в последното денонощие, които бяха доуточнявани, сякаш не дават приемлив резултат. Ще споделя мои персонални усещания. Днес на централни места в София животът сякаш продължаваше без никакви разстройства. Може би е добре, че нашата нация има кураж, само че не трябва да бъдем лекомислени. Към нас се задава зараза, която е с невиждана гняв до момента в човешката история. Ние би трябвало да бъдем извънредно виновни към нас самите, към нашите близки, към нашите възрастни родители, към нашите другари, към нашите сътрудници.

Впечатленията ми са, че изпадаме в дребнотемия след оповестяването на ограниченията. Измести се фокусът в такива тематики като - дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони. Това демонстрира, че най-вероятно не сме узрели към момента и не знаем какво ни следва.

Предстоят ни времена на тествания, които не са единствено стопански. Ще се изгубят човешки животи. И то на тези, които доста обичаме. Тези, които са ни дали живота. Тези, които са ни отгледали. Тези, които са треперили за нас, когато сме били дребни и са ни гледали по какъв начин израстваме пред очите им. Тези, които се гордеят с нашите триумфи. Ние не трябва да ги разочароваме с нашето безхаберие.

Уважаеми дами и господа, с цялата отговорност заставам пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи допустимо най-твърдите ограничения. Разбира се, не би трябвало да се протяга ръка върху това, без което не можем. Това са магазините за хранителни магазини, аптеките, бензиностанциите, банковите и застрахователни офиси. И, апелирам ви, не питайте за фризьорския салон. Защото това ще значи, че вие въобще не сте разбрали защо става въпрос!

Цял ден получавам позвънявания - какво ще стане с фитнес залата ми и павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите възрастни родители! Опитайте да спасите вашите вашите баби и дядовци! Вашето магазинче ще оцелее, откакто отмине тази стихия, само че да си дадем късмет да отмине с по-малко загуби. Фокусът на всичко това, което се прави, на ограниченията, които се взимат, е, че би трябвало да понижим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се постанова да вършим тежки избори кой ще почине, кой ще живее, тъй като нямаме апарати. Да не вършим тежките избори кой ще ни лекува.

Гледах покъртителни фотоси, а също, допускам - и вие, от лечебните заведения в Италия и Китай, където сътрудниците ми се намират на края на силите си. Където се разболяват, където умират, грижейки се за своите пациенти. И сигурно не си задават въпроса дали фризьорският салон работи.

Осъзнавам цялата си отговорност, откакто споделям това, което чухте. Знаете ли какъв брой мъчно ми беше да изляза тук? Защото знам какви въпроси ще възбуди това нещо и каква стихия от страсти ще има във всеки от вас. Надявам се да съм ги провокирал, тъй като по този метод вие няма да излезете на следващия ден. Имаше един доста забавен шарж с моята фотография: " Отиваме на ваучър " - " Не, не отивате ". Не е време за ваучър! Благодаря ви! ", сподели в изключителното си послание ръководителят на Националния спешен щаб Венцислав Мутафчийски.



Рейтингът му растеше по-бързо от броя на инфектираните

В оня миг огромна част от българите го харесаха. И му повярваха. Той изглеждаше и звучеше невъзмутимо и самоуверено; като човек, който е наясно по какъв начин да докара Covid-армията си до победа над " невидимия зложелател ", както нарекоха вируса.

В дните, седмиците и първите месеци след тази тирада рейтингът на професора-генерал растеше по-бързо от броя на инфектираните с новия ковид. Самият Мутафчийски стартира да бъде възприеман от обществото като военачалник, рокзвезда и даже... секссимвол. И най-важното - " Петата власт " - обществените медии, с които всички управляващи - признават или не - се съобразявят, бяха с него. Ген. Мутафчийски стана централен облик в безчет мемета, в които симпатично и с възприятие за комизъм героизацията му продължаваше.

 Колаж: от Facebook

Народната обич даже го възпя даже в ария - появи се " Мутафчийски кючек "!

Междувременно генералът събра своята " НОЩна коронавирус войска " и в действителност се почувствахме като на война поради безбройните брифинги-сводки заран, обед и вечер. А от време на време и един " бонус " след среднощ...

Предозиране

Неспирните специфични брифинги, изключителни включвания, конференции, нощни изказвания и прочие трансфораха " ковид-сериала " с основен воин Венцислав Мутафчийски в същински хорър, опъващ до разкъсване и без друго изтънелите нерви на уплашената зрителска войска. Липсата на дозиране на тези стряскащи " сценарни похвати " ги трансфораха от лекарство в отрова - както за имиджа на професора, по този начин и за успеваемостта на битката с ковид и менажирането на пандемията и публичното доверие.

Ген. проф. Мутафчийски започва тази съдбовна година с свръхестествен рейтинг, на който сякаш на подбив завидя даже Бойко Борисов. " Я по-добре приказва от твойто място. Не сядай на мойто, че с тоя рейтинг... ставаш рисков " - с тези думи в края на март предходната година министър председателят подкани шефа на НОЩ да изясни пред медиите каква е настоящата обстановка с ковид. А мотивът за тях стана преди малко излязлото изследване на " Галъп интернешънъл ", съгласно което Мутафчийски се радва на по-голямо доверие от Борисов. Тогава шефът на ВМА бе одобряван от 89% от българите.

Месец по-късно - през април, началникът на НОЩ се радва на утвърждението на малко над 71% от българите, а почитан PR-експерт го назова " следващият имиджов феномен, който се случва в България. Това е човек, който потегля от доста дребна гласност, среща се в точното време и на точното място. И това му носи имиджови позитиви, които могат да бъдат капитализирани. Няколко такива случая има в актуалната българска история - Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски ", разяснява Александър Христов.

В същото време занимателните мемета с Мутафчийски, които заляха обществените мрежи и медиите с остроумни хуморески за борбата му с ковид, започнаха да стават все по-редки и не към този момент надалеч не по този начин майтапчийски и положителни. Те посочиха индиректно, че тълпата стартира да смъква надолу палеца си по отношение на генерала с бяла престилка.

Скоро рейтингите на социологическите организации също демонстрираха сходна наклонност - в средата на май Алфа Рисърч регистрира 60% утвърждение към него.

Голямото разделяне - " мутафчийци " против " мангъровисти "

Драматургията задължава - било то в книга, филм или " коронавирус риалити ", действието се движи от двама основни герои - протагонист и антагонист. Ролята на последния се падна на инфекциониста доцент Атанас Мангъров, който стартира да събира своя контра-армия от изтощените и разочаровани почитатели на проф. Мутафчийски. Мангъров им сподели това, което желаеха да чуят. Вдъхна им кураж, че няма чак толкоз крепко да се мре. За разлика от генерала, който получи ролята на глашатая на неприятните вести. Мангъров се утвърди като основния воин на различния прочит на обстановката и в средата на предходната година към този момент имаше 49% публично утвърждение.

По това време на предходната година българите към този момент се бяхме разделили " с невиждана от 1989 година насам гняв " на " мутафчийци " и " мангъровисти ". Споровете, омразата и убеждението в личната справедливост доближиха сериозен пик. Заради епидемията се разпадаха другарства. Изпокарваха се фамилии. Разделението беше навсякъде и тотално.



" Има един значителен проблем и с двамата. Той е в това, че и Мутафчийски, и Мангъров започнаха да се подхлъзват по личните си облици, по това, което публиката вижда в тях. Може да си спомните моментите, в които Мутафчийски с усмивка на няколко брифинга започваше да имитира колажите, които бе гледал за себе си - бяха му харесали смешките и се бе поласкал задоволително доста, с цел да стартира самичък да ги създава. Мангъров също - един път попаднал в предствата за него самия, с всяко последващо изявление става все по-екстремен, поласкан от облика си на подривен дарвинист, който твърди че нищо кой знае какво няма да стане и нищо кой знае какво не е станало. Постепенно става и друго: хората, които по някакъв метод смятат, че страната, макар редица подозрения, въпреки всичко може да се кредитира с доверие и е или нужда, или най-малкото - належащо зло - се вливат в редиците на военачалник Мутафчийски и неговите рекомендации. И противоположното: анархистичните духове, сходни към генерални подозрения както към страната, по този начин и към международния ред, последователно минават в редиците на Мангъров ", разяснява по това време журналистът Райко Байчев.

Яко ще се мре

Кривата на генералския рейнинг внезапно слезе надолу след това прословуто изявление пред Миролюба Бенатова през май.

" Вие насъсквате и говорите небивалици по медиите. Абсолютно - небивалици. До такава степен, че напряко... Медиите, вие в това число, и с вашите в този момент упорити въпроси, които приказваме - за пробойни в системата... Системата, която реши всичките проблеми, които се явиха въз основата на други неща!... Говорите нелепости! Обезценявате толкоз труд! ", сподели по време на изявлението с Бенатова едвам овладяващият гнева си Мутафчийски. А когато намерения, че камерите към този момент са спрени, изрече думите, които никоя войска не чака от своя военачалник, или най-малко не по този метод: " Очаквам да измрат доста хора! Яко да измрат! Ей ще видиш! ".



" С тази имитация бе срутен освен персоналният му престиж, само че и престижът на управляващите в битката с пандемията. Когато специалистите към момента отгоре-отгоре водеха парада, а не бяха изместени от политическата власт, която се уплаши от известността на генерала и употребява комфортния и напълно инцидентен пресечен разпит, с цел да го замете под килима... Нацията се настрои против Доктор Смърт, каквото название му се лепна ", проучва тогава абсурда " Правен свят ".

Месец по-късно социологията регистрира нов спад в доверието към него - то към този момент беше 40,4% против 42,8% съмнение. Колажите и меметата с генерала към този момент не бяха изпълнени със благосклонност, а ставаха все по-злостни.

В идната половин година Венцислав Мутафчийски престана да е основният воин на българскито издание на " ковид-сериала " - спря да води брифингите и съвсем не се появяваше в общественото пространство. Сам ли реши това или беше принуден от " сценаристите ", надали в миналото ще разберем цялата истина...

Голямото завръщане

Завърна се на обществената сцена през декември в типичния си самонадеян и невъзмутим жанр. Този път - с цел да бъде положителния вестоносец на идващото с имунизациите избавление от пандемията. " Вече има вяра и тя не е имагинерна. Възползвайте се! Бях задължен да се имунизирам, да дам образец, а и да предпазя себе си и своите близки. Длъжен бях поради хората, които имат вяра в мен, поради моите близки, а и съм изцяло уверен във имунизацията ", бяха думите на военачалник проф. Венцислав Мутафчийски, който бе един от първите смелчаци, с които започва имунизацията в България.

Определението на генерала за 2020 година беше " сложна ". Самият той призна, че в първия миг е желал да добави и думата " забавна ", само че при такова стичане не е подобаваща. По думите му в тази рецесия лекарите са останали единствените хора, в които се има вяра и надява. " Ние станахме жертва на триумфа си, забравихме, взехме решение, че това е прекалено, излиза там един с униформа да ни плаши. Пренебрегнахме всички рекомендации. И този развой беше в цяла Европа. Хората се умориха и научихме урока си по сложния метод ", призна Мутафчийски. Той увери, че решението да излезе отвън обсега на камерите и да напусне общественото пространство е персонално негово. " Не може хората да ги уморяваш с облика си, да го свързват с невъзможност и боязън. Въпреки че не това беше задачата ми ", изясни шефът на НОЩ и отсече, че не желае към този момент да върви по малките екрани и да натрапва наличието си. Както и че политическата бетка не е неговата борба. Преди месец обаче изненадващо /и шокиращо за мнозина/ Мутафчийски се появи в паралелния настоящ " сериал " - този от джипката. Както и в премиерски лайв във Facebook на... ревизия на тунел " Железница "?! Сменил генералската униформа и лекарската престилка с грациозен костюм.

" Не се срамя от нито една своя дума и бих я споделил и в този момент ", отсече в края на предходната година Венцислав Мутафчийски, отказвайки да разяснява политически въпроси. Те обаче стоят в общественото пространство. Името му от месеци се спряга като евентуален претендент на идните президинтски избори. Дали генералът-лекар е скритият коз на генерала-примиер против настоящия генерал-президент? Съвсем скоро следва да разберем. Проф. Мутафчийски неотдавна разгласи, че стопира да дава изявленията до края на парламентарните избори. Какво ще каже след тях - очаквайте в идващия епизод...

 Колаж: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР