Днес съдебен състав на 13-и Висш наказателен съд в Истанбул

...
Днес съдебен състав на 13-и Висш наказателен съд в Истанбул
Коментари Харесай

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Днес правосъден състав на 13-и Висш углавен съд в Истанбул произнесе присъдите на причинителите на терористичния акт на 13 ноември 2022 година на цeнтралния бул. " Истиклял " в Истанбул, при който бяха убити 6-ма души, а 99 души бяха ранени, оповестиха турските медии. (Видеото е архивно.)



Най-тежкото наказване бе присъдено на сирийката Ахлам Албашир, която съгласно обвинителния акт е пренесла чантата с бомбата, ръчно произвеждане, и я е оставила на булеварда. Тя бе наказана на 7 пъти усложнена доживотна присъда, 1794 години затвор и санкция от 22 хиляди турски лири за " разрушение единството и целостта на страната " и " съзнателно ликвидиране " на 6 души, осведоми Хаберлер.

Общо 36 души са обвинените по това дело, в това число и терористът Джемил Байък, който се смята за уредник на атентата, само че е в неопределеност. Преди време турски медии бяха писали, че е избягал в България.

Тридесет и шестимата обвинени, в това число избягалият Джемил Байък, бяха наказани на 7 пъти усложнени доживотни присъди и до 3 хиляди 16 години и 6 месеца затвор за „ нарушение единството на страната и териториалната целокупност, основаване или управление на въоръжена терористична организация, членуване във въоръжена терористична организация, съзнателно ликвидиране на дете посредством бомбен атентат, преднамерено ликвидиране посредством бомбен атентат, опит за ликвидиране посредством преднамерен бомбен атентат ", показва НТВ. 



Ахлам Албашир и част от арестуваните обвинени участваха на съвещанието, а няколко други бяха включени посредством аудио- и видео-информационната система (SEGBIS). На съвещанието участваха и юристите на Ахлам Албашир.

На подсъдимите Фатма Беркел, Ферхат Хабеш, Ахмед Каркес и Амар Джаркаш бе обещано право на спомагателна отбрана.

Според обвинителния акт нападението на бул. " Истиклял " през 2022 година е била планувано и осъществено от клетка, наречена " Сирийците ", към Сирийските сили за отбрана на народа, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), осведоми НТВ. Според обвиняването причинителите са били подготвени особено за терористични атентати в Турция и с тази цел са били изпратени.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР