Днес са Коледни заговезни. 14 ноември е последен ден в

...
Днес са Коледни заговезни. 14 ноември е последен ден в
Коментари Харесай

Днес са Коледни заговезни - утре започват постите

Днес са Коледни заговезни. 14 ноември е финален ден в който, може да се яде месо. За Коледните заговезни се готви огромна кокошка с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с фасул и лой. Точи се и вита баница с тиква или наречена още „ тиквеник” с доста орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „ отговяването” или още веднъж може да се хапва блажно – това е традицията.

След Коледните заговезни стартират 40-дневни коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се назовава Малка четиридесетница.

Постещият човек би трябвало да се въздържа от блажна храна, с цел да може да бъде преборен прегрешението, изначално заложен в индивида. А приемането единствено на избран тип храна би трябвало да бъде съчетано и с нравствен пост, знак на спасението на човешката душа.

Преди Коледа вярващите християни постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се използва без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се позволява риба и вино. Венчавките се не разрешават до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

тагове Коледни заговезни пости храна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР