Днес са Богородични заговезни - последният ден, в който се

...
Днес са Богородични заговезни - последният ден, в който се
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Богородични заговезни, ето какви са обичаите и кой празнува имен ден

Днес са Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост на 1 август. Той е един от четирите интервала на молитва и телесно и душевно самоограничение през годината.

Чрез двете седмици пост - от 1 до 14 август, православната черква се приготвя за огромните празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август.

В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока античност. Св. Симеон Солунски написа:

"Постът през август е основан в чест на Майката на Бог Слово, която, като почувствала своето показване (пред Господа - бел.ред.), се подвизавала и постила за нас, както постоянно, макар че - бидейки свята и непорочна - не е имала потребност от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот, и когато блажената й душа щяла да се съедини посредством Божествения дух с нейния Син. Затова и ние сме длъжни да постим и да я възпяваме, като подражаваме на живота ѝ. "

 черква Thinkstock

На Успение Богородично християните честват не гибелта, а заспиването (на църковно-славянски "успение ") на Богородица. Защото след изкупителната гибел и Възкресение на Спасителя християнинът не скърби и не се опасява от гибелта, знаейки, че към този момент е спасен от нея.

В този ден Църквата припомня: "В успението не си оставила света, Богородице... и с твоите молебствия избавяш от гибел нашите души. "

Както при всеки православен пост, и по време на Богородичния пост се стремим към допустимо по-пълна духовна вглъбеност, като заобикаляме шумните развлечения, кавгите, чувствените пристрастености и пороци и се упражняваме умишлено в добродетелен живот и добродеяния.

На 31 юли се заговява от месо и млечни артикули. Телесното самоограничаване по време на поста се показва най-много в избягването на щедро хранене, както и на вкусни и сладки храни.

 свещ черква празник iStock

По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, само че е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

Най-старото място, обвързвано със св. Богородица, е храмът "Успение Богородично " в Ерусалим. Той е повдигнат през IV век върху мястото, където съгласно преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен строеж е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват остарелия храм.

На празника Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се употребява риба.

Днес имен ден разнуват: Евдоким, Евдокия, Евдоки, Дочо.

 ох на мама Личен списък

Не пропускайте да последвате Ohnamama.bg във Фейсбук и Instagram!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР