Днес ромите посрещат своята Нова година, наречена още Банго Васил

...
Днес ромите посрещат своята Нова година, наречена още Банго Васил
Коментари Харесай

Днес е ромската Нова година

Днес ромите посрещат своята Нова година, наречена още Банго Васил или Василица. По традиция се чества най-малко три дни, като веселбите стартират още на 13 януари. Макар че това е най-много фамилен празник, във врачанското село Баница избраха да го посрещнат дружно остарели и млади.

Баница, Враца

Една от легендите споделя, че свети Георги и Банго Василий избавили ромите от дявола, тъй като доста харесали техния естествен гений да пеят и танцуват от все сърце. Затова по традиция празникът Василица се празнува с доста музика и забавление.

Най-важна на празничната софра е печената и пълнена гъска, с която домакините на всеослушание канят ромския светец да се причисли към веселбата.

Баба Василка: Като сядаме на трапезата се пали свещица и се чупи от гъската, след това се отваря прозореца и се споделя: Хайде, Банго Василий, заповядай гъска! И сутринта стават всички, дребни, огромни, които са млади булки и сурвакат околните, те ги подаряват с пари, дарове, кой каквото има. Авела, Банго Василий, Банго Васил идва, това е на цигански, Василица, Васильовден.
Тази година сурвакарите от Баница пожелаха на всички най-важното: Новата година да им донесе работа и здраве!
Мария: С баница, сарми и печена гъска честваме.Павел Петров: Най-вече да има баници, да сме живи и здрави си пожелаваме и си го честваме като остарялата нова година.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР