Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо

...
Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо
Коментари Харесай

Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия

Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и за какво след 11-годишно спиране избра да бъде претендент за депутат от листата на „ Продължаваме промяната “

Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на учебно заведение през последните 24 години, който да не познава Бочко Бочев – дългогодишния директор на едно от най-желаните измежду първокласниците школа – ОУ „ Братя Миладинови “.  Той е на 65 година, приключил е Българска лингвистика в Шуменския университет, след което е посветил 40 от живота си на образованието. За него самоуверено можем да кажем, че е емблематична персона в историята на бургаското обучение. След 24 години като шеф на ОУ „ Братя Миладинови “ на 24 май – свята дата за всички хора на просветата, Бочко Бочев се пенсионира. Той е фамилен, с две деца – и брачната половинка, и синът, и щерка му също са учители.

Кариерата на Бочко Бочев като учител по Български език и литература стартира преди 40 години от едно от най-отдалечените села в Бургаска област – Трънак, след което 10 години работи в школото в м. с. Черно море до Бургас, 3 години е зам.-директор на ОУ „ Васил Априлов “, а  през 1998 година поема управлението на ОУ „ Братя Миладинови “.

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински консултант в Бургас от Национална движение „Симеон Втори", след което се отдръпва. Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и за какво след 11-годишно спиране избра да бъде претендент за депутат от листата на „ Продължаваме промяната “.

„ За тези години съм дал всичко от себе си на образованието и с сътрудниците ми сме постигнали доста триумфи дружно в името на децата. Никога в ОУ „ Братя Миладинови “ не сме чувствали липса на възпитаници. Спечелили сме доста планове и сме ги осъществили. Успяхме да създадем модерна база, където и сътрудниците, и учениците да се усещат удобно. През тези години постоянно съм се стремял сътрудниците да идват спокойни на работа, да усещат моята поддръжка, а учениците да влизат в учебно заведение усмихнати. Резултатите от всичко това са красноречиви – постоянно на националното външно оценяване сме реализирали високи резултати и сме захранвали най-предпочитаните гимназии в Бургас и най-много Немската гимназия “, споделя Бочко Бочев и прибавя, че през годините много деца не са одобрявани в учебното заведение, тъй като местата се запълват по най-бързия метод още на първо класиране.
 На 24 май дружно с сътрудници от ОУ " Братя Миладинови " по време на шествието по централните улици на Бургас
В ОУ „ Братя Миладинови “ Бочко Бочев съвместява длъжността шеф с тази на преподавател и админ. Споделя, че през последните години административната тежест върху шефовете се е нараснала, а съгласно него, е трябвало да се получи тъкмо противоположното. „ Директорът би трябвало да бъде управител, да има време и опция да управлява учебното заведение и да се грижи за него. През последните години обаче непрестанно се тича, търси се и се преработва информация, която може да бъде открита в електронните платформи. Чиновниците в Министерството на образованието не си правеха труда да вземат тази информация, а желаеха от нас информации, които постоянно са никому ненужни и без никакъв смисъл “, споделя Бочко Бочев.

Той е безапелационен, че ужасно доста се разяснява българското обучение, а то в действителност има обичаи, към които би трябвало да се обърнем. „ Основата на учениците беше доста добра преди, а натовареността в образователните часове – по-малка. Преди се даваше опция за повече извършения, до момента в който напоследък приоритет са новите познания – а те не се ли затвърдят с извършения, се губи смисълът на това, което се преподава. Трябва да има повече часове за извършения, в които учениците да усвояват новите образователни познания, тъй като без това няма по какъв начин да се продължава напред. От там идват и усложненията “, счита Бочко Бочев.

Благодарението на управническия си опит през годините той има и своето мнение за новите образователните стратегии. „ Има какво да се желае и би трябвало в министерството да се захванат съществено и благодарение на учителите да се преработят образователните стратегии. Необходимо е да се понижи осведомителната тежест, която затруднява учениците извънредно доста и най-после се оказва, че една част от тях остават със слаба писмена просвета. Грамотността на учениците отива надолу за жалост. Една част от децата остават недобре научени и недобре можещи да пишат, от там идват и  затрудненията при четенето – нещата са свързани. Освен да се понижи осведомителната тежест, считам, че е извънредно време да има по един учебник по даден предмет. През годините се потвърди, че многото учебници не спомагат за повишение на образованието “, споделя Бочко Бочев.
 С част от сплотения педагогичен колектив на ОУ " Братя Миладинови "
Има ли продължителност на знанията

Бочко Бочев е безапелационен, че всичко стартира от фамилията. Каквото е отношението на фамилията към образованието, такова е и на детето.

Изпълнените планове в ОУ „ Братя Миладинови “

„ През всичките тези години непрестанно модернизирахме материалната база. STEM центърът в ОУ „ Братя Миладинови “ е извънредно скъп план и се гордея, че с сътрудниците ми успяхме да го осъществяваме в края на кариерата ми. Тази нетрадиционна среда ще способства за повишение на интереса на учениците към образователните часове. Въведохме традициите на продан с други учебни заведения и други страни, по стратегия „ Еразъм+ “ работихме доста и сътрудниците не престават. Последният утвърден план е обвързван с ремонта на дребния физкултурен салон. Това са скъпи планове, които единствено спомагат за одобряване името на ОУ „ Братя Миладинови “, споделя още Бочев.

Дали би трябвало да се вкара мандатност за шефовете – предложение на „ Продължаваме промяната “

„ Подкрепям тази концепция. Мандатността на шефовете е на дневен ред, само че е добре да се обмислят нещата. Дали мандатът ще бъде два пъти по 5 или по 4 години, не е от толкоз огромно значение, само че би трябвало да се даде опция новоназначеният шеф най-малко първите две години да бъде оставен да работи умерено и да извършва концепцията си за развиване на учебното заведение. Необходимо е и повече време за разработване на тази стратегия – хората, които аплайват за учебно заведение, в което не са работили и не го познават, няма по какъв начин да изготвят бърза, обвързвана с особеностите на учебното заведение идея. Трябва да бъде регламентирано и това, че след края на мандата на шефа, ще му се обезпечи съответно  работно място, съгласно неговата учителска подготовка “, споделя Бочев.
 Това е семейство Бочеви - всички до един са се посветили на учителската специалност.  Един от най-щастливите дни в живота им е, когато щерка им води цялото семейство на концерта на " Deep purple " в град Нанси във Франция
 Бочко Бочев е добре прочут и в политиката на локално равнище, защото е бил два мандата общински консултант от Национална движение „Симеон Втори" в Бургас – 2004 – 2007 година и 2007 – 2011 година След това скъсва с политиката за 11 години, до момента в който в този момент не е притеглен от концепциите на „ Продължаваме промяната “.

„ Цял живот съм се срещал с младостта, с децата, на които съм помагал да се построяват като персони и индивиди, като хора, които отстояват лично виждане за живота и умеят да се аргументират. Ако се загледате в листите на „ Продължаваме промяната “, ще видите, че са от извънредно млади и образовани хора, а младостта движи нещата към по-добро. Тези претенденти за народни представители са знаещи, можещи, неподкупни и концепциите, които са заложили, съумяват да осъществят за късото време, в което бяха в ръководството. Поставят си изцяло действителни цели и ги извършват. Хората са удовлетворени и самите представители на „ Продължаваме промяната “ работят за хората и се стремят да създадат най-хубавото за тях “, споделя Бочев и дава образци:

Пенсиите бяха увеличени сензитивно, младежите са спокойни за децата си, за които градините са безвъзмездни, а във връзка случилото се с „ Калотина “ – „ Продължаваме промяната “ се стремят по всевъзможен метод да изчистят името на България – пред Европа и света, изброи той.

Бочко Бочев споделя, че по-младите в листата се допитват до него и черпят от опита и знанията му, за което той се радва. „ Младите желаят нещо по-добро, желаят да бъдат оценени, да бъдат значими и го вършат по най-хубавия метод. Вярвам в младостта и знам, че тя ще направи всичко, с цел да върви България напред. Да ѝ дадем късмет! Нека получат поддръжката ни на 2 октомври “, споделя той в края на нашия диалог.
 Със брачната половинка му обичат да пътешестват, а тя е моторът при организацията на техните екскурзии
А знаете ли кой е Бочко Бочев отвън директорския кабинет и откакто завърши предизборните срещи в Бургаска област?

Човек, който доста обича да пътува, да посещава футболни мачове на ЦСКА и концерти на обичаните му банди.

„ Със брачната половинка ми доста обикаляме страната и чужбина. Тя е моторът на тези екскурзии и ме увлече. Жена ми е родом от Калофер, там имаме къща и постоянно прекарваме времето си в Балкана. „ Къщичката ни е нависоко, целият Балкан е пред нас и се любуваме на свободата - най-прекрасното чувство. Калофер се намира в центъра на България и оттова към този момент всички пътища за нашите пътешествия са по-кратки “, споделя той.

Семейството обича да посещава географски и исторически обекти. „ Много ни се желае в учебниците да има доста информация за нашите неповторими естествени и исторически забележителности. Учениците да се срещат с тях и да не споделят, че на изток граничим с Румъния, а на запад – с Черно море. Трябва да се върнат и ученическите екскурзии – децата да посещават тези обекти, да се срещнат с тях, да се научат да пазят природата и да познават историята си. Децата са тези, които ще развиват и ще утвърждават България на европейската карта, в случай че желаеме, споделя Бочев.

Със брачната половинка му са посетили доста обекти в България  и чужбина през годините и не престават, по тази причина имат и своето мнение. „ Като сравня рекламите в другите страни и нашите, където даже няма ясна табела къде е обектът в обитаемото място, а би трябвало да разпитваме… Ето тук е мястото на страната “, споделя Бочев.

Следващото пътешестване за семейство Бочеви ще е до Басарбовския манастир „ Свети Димитър Басарбовски “ край Русе.

„ Най-красивото място за мен в България са Родопите – екопътека „ Струилица “, водопада „ Самодивско пръскало “, пещерите- Дяволско гърло, Ягодинската, Ухловица – просто не могат да се изброят, екопътеката „ Бяла река “ в Калофер. Имаме неповторима природа! А ценим ли я? “, споделя с усмивка и малко горест Бочко Бочев.

Любимият спорт на Бочев е футболът, а обичаният тим – ЦСКА.

Освен футболни мачове обаче, Бочко Бочев обича да посещава и концерти на обичаните си банди – „ Deep Purple ”, “Led Zeppelin ”, “Rainbow ”, “Nazareth ”, “Uriah heep ”, „ Manowar “... „ Щастлив човек съм, тъй като два пъти съумях да посетя концерти на „ Deep Purple ” – веднъж в София, а втория път щерка ми заведе цялото семейство на концерта им в град Нанси във Франция – един от най-щастливите моменти в живота ни “, споделя Бочко Бочев.

За да подкрепите Бочко Бочев на 2 октомври, гласувайте с преференция 9 и бюлетина 9 за " Продължаваме промяната ". 
 Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински консултант в Бургас от Национална движение „Симеон Втори", след което се отдръпва. Днес той показа за какво след 11-годишно спиране избра да бъде претендент за депутат от листата на „ Продължаваме промяната “
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР