Днес проведохме среща с трима областни управители и обсъдихме всички

...
Днес проведохме среща с трима областни управители и обсъдихме всички
Коментари Харесай

МС въвежда нов модел на работа при случаи на бедствия и наводнения, ограничават и правата на КЕВР да актуализира цените на тока, газа и водите

Днес организирахме среща с трима регионални шефове и обсъдихме всички ограничения, които би трябвало да се вземат.

Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова след срещата на министър-председателя с регионалните шефове на засегнатите от наводненията Смолянска, Благоевградска и Кърджалийска област.

"Решенията, които бяха взети, е че за първи път вместо да се заплаща и след това да се работи, ще въведем нов модел на работа. В незабавен порядък регионалните шефове, дружно с всички способени и отраслови министерства, би трябвало да показват до края на деня отчети за това какви са нужните ремонтни и възстановителни действия, които би трябвало да бъдат осъществени. Тези отчети би трябвало да съдържат подробни планове за единични цени и количествено-стойностни сметки, с цел да може още до края на седмиците специалисти да извършат огледи и да открият какъв е точният размер на вредите и по-късно неотложно да бъдат отпуснати нужните средства, с цел да се извърши ремонт на всички засеганти инфраструктурни и други обекти. Също по този начин се реши до края на деня да бъде обследвана опцията за създаване на мостове, където те са били срутени поради придошлите води. На последващо място бяха предоставени като цели проучване на опцията за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в предходните две години и макар ремонтите се е стигнало до актуалните произшествия ", разкри тя.

"Днес в Министерски съвет беше разисквана и обстановката с енергийната рецесия. Днес, по предложение на всички съдружни пратньори, в Народното събрание бе образувана краткотрайна комисия, която да се занимае с този проблем. Задачата на тази комисия е да обследва какви са вероятните разновидности да се противодейства на покачването на цените на тока, водата и газа за крайните консуматори. Двата разновидността, които комисията би трябвало да разиска, са или да има краткотрайно ограничаване на опцията КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 година, или предприемане на законодателни промени в Закона за енергетиката, с цел да имаме по-добър надзор и бистрота върху ценовата рецесия. Днес в зала се одобри и мораториум по предложение на политическа партия ГЕРБ. Така се получи едно смислово несъгласие и комисията ще има задача също по този начин да преразгледа и да изготви отчет дали това решение за мораториум да не бъде прегласувано, тъй като текстът е неразбираем и не беше разискван на експертно равнище. Ние от новата коалиция заставаме зад концепцията, че не би трябвало по този начин некомптентно да бъдат налагани ограничения, които да доведат до по-голям безпорядък ", сподели още Бориславова.

"Срокът, който беше разискван КЕВР да не може да актуализира цените, бе за три месеца. Това ще даде оперативна опция всички заинтригувани страни да провеждат експертни диспути, с цел да се вземат най-хубавите решения за справяне с енергийната рецесия. Относно наложеният мораториум и какви ще са финансовите последици от него, не сме имали опция да го нанализираме, тъй като това се случи безусловно преди секунди. Попитайте представителите на ГЕРБ за финансовите параметри, тъй като те предложиха този мораториум и се допуска, че са създали най-малко някаква първична финансова рамка ", отговори на журналистически въпроси началникът на кабинета "Петков ".

"Това, което министър председателят Петков показа пред Financial Times, е, че оставаме твърдо на досегашната позиция на България по отношение на Северна Македония, само че предлагаме да се подобрят договарянията, с цел да може да се изследват освен историческите аспекти, а да бъдат обхванати стопански, обществени и всевъзможни други аспекти. Предложението на премиера е идващите шест месеца да бъдат употребявани за основаването на експертни групи на всевъзможни равнища, които да обсъдят всички аспекти на връзките сред двете страни, а освен историята. Искам да подчертая, че това не значи оттегляне от позицията на България по отношение на Северна Македония до този миг ", безапелационна бе Лена Бориславова.

"Появата на госпожа Нинова през днешния ден в Народното събрание не виждам по какъв начин може да е обвързвана с резултата от гласуването на мораториума. Ние бяхме решили на съдружно равнище да търсим незабавни решения на проблемите с цените на тока, газа и водата. Няма по какъв начин да се търси отговорност на парламентарните групи за гласуването на мораториума. Най-важното е да има експертност при решаването на проблемите в енергетиката. Създадената краткотрайна комисия ще ни даде тъкмо това. Постигнато е съдружно съглашение всеки един препоръчан за заместник-министър да бъде тестван от ДАНС и Национална агенция за приходите. Този развой към този момент стартира и има номинации за заместник-министри, а всеки един министър подпира най-хубавите екипи ", приключи Бориславова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР