Нинова: Да се увеличи пряката помощ за икономиката в Плана за развитие

...
Днес проведохме предвидените срещи с работодателите и синдикатите по тяхно
Коментари Харесай

Днес проведохме предвидените срещи с работодателите и синдикатите по тяхно настояване. Постигнахме консенсус да се увеличат средствата за пряка помощ за икономиката в процентите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг след срещата, предаде репортер на БГНЕС.

„Нашата обща позиция е да настояваме за увеличение в проценти и средства пряката помощ за икономиката и индустрията, и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти. Има достатъчно такива инструменти, които не са оползотворени от българската икономика, производства и предприятия. Тези възможности остават и занапред. Не смятаме, че въвеждането на нови такива ще помогне на реалната икономика и производство. Ето защо в бъдещите обсъждания с партньорите ни заедно ще настояваме да се увеличи процента за пряка помощ към българската икономика и индустрия“, допълни Нинова.

На пазара в момента има кредитен ресурс и ресурс за дялови инвестиции – публичен и частен, български и международен, в размер на над 4.5 милиарда лева. В същото време вече трета година няма нито лев за пряка подкрепа за иновации и ивнестиции. От друга страна българските компании в резултат на кризите са с допълнително влошена кредитоспособност и платежоспособност. Затова представихме и статистика от БНБ за последните 7 години, която сочи, че кредитите на предприятията са се увеличили с 3%. Докато общите потребителски и ипотечни са скочили са над 30%. Тоест, на пазара има достатъчно свободни кредитни инструменти, но никой не иска да кандидатства за тях. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР