Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне

...
Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне
Коментари Харесай

Кои са възможните дати за предсрочните парламентарни избори?

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление. Той ще попадне в ръцете на „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “. Но надали ще се образува държавно управление. ГЕРБ изрично отхвърлиха да поддържат Политическа партия след провалилите се договаряния. Всички останали партии в Народното събрание също гледат към избори. Но кои са вероятните дати?

Все още не е ясно кой ще вземе мандата. Той би трябвало да бъде връчет на претендента за министър-председател от ПП-ДБ.

Очакванията са, че някои от водачите на групировката или министър председателят в оставка ще вземе и върне досието празна

Следва третия мандат – за определена от президента политическа групировка. Всички обаче оповестиха, че ще върнат празна директория. Така започваме да считаме по кое време ще са изборите:

Най-ранната допустима дата е 2 юни, седмица преди евровота. За да стане това обаче до края на тази седмица безусловно всеки ден би трябвало да се случва нещо от процедурата. Това значи за седем дни да се постави завършек на процедурата с мандатите. Да се избере длъжностен министър председател по новите правила и да се назначи държавно управление.

Ако всичко това се случи до 8 април, то изборите може да са 2 в 1 дружно с евровота

Всяко закъснение мести допустима дата за вота на 16 юни. Това е прекомерно малко време след евровота за подготовка на изборната администрация – 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, изключителните парламентарните избори може да са юли или даже септември.

А какви са настройките на българите за тези предварителни избори?

Според 61% от интервюираните политическата обстановка в страната няма да се промени. Една пета считат, че изборите след неуспеха на договарянията даже ще задълбочат политическата рецесия.

15 на 100 виждат опция през избори обстановката на задънена улица в политиката у нас да се позволи. Малцина не могат да кажат.

Източник: БНТ 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР