Днес президентът Радев направи обръщение към нацията. В него той

...
Днес президентът Радев направи обръщение към нацията. В него той
Коментари Харесай

Тома Биков за FN: Президентът излезе от полето на политическия играч и влезе в полето на политическия зрител

Днес президентът Радев направи послание към нацията. В него той загатна, че не е склонен с ограниченията, които държавното управление взима във връзка с битката с ковид. Премиерът Борисов разяснява, че в случай че президентът смята, че изключителното състояние е нещо друго от това в целия свят, дано наложи несъгласие на Закона. Какво тъкмо сподели или не сподели президентът? За тълкувание се обърнахме към депутата от ГЕРБ Тома Биков. Вижте неговото мнение:

– С какво чувство останахте след обръщението на президента през днешния ден?

– Целта на президента с това изказване през днешния ден беше да влезе в новинарския поток. Проблемът е, че не даде опция за никаква вест. Прави усещане, че през последния месец той е изцяло объркан в обстановката. Радев не прави нищо по друго, от това което правеше в последните три години. Въпросът е, че подтекстът сега е заменен и няма нищо общо с този преди три години. Смятам че, това изказване беше неудобно. Не виждам никаква дълбочина в общите приказки, които изговори. Например, нужна е справедлива информация. На фона на това, че много хора се оплакват от прекомерно честите брифинги на оперативния щаб. Да кажеш, че свободата на словото би трябвало да бъде защитавана и да не позволиш на нито един публицист да ти зададе въпрос е малко повече от двуличие.

– Не останахте ли с усещането, че на президента изключителното състояние или му пречи или е труженик на неговата анулация?

– Вие сте принудена да ме питате с какво чувство съм останал. Негова работа беше да направи по този начин, че не да оставя усещания, а да каже ясно какво мисли. Никой не съумява да разбере той за продължение на изключителното състояние ли е, тъй като това към този момент е в дневния ред на Народното събрание и то за през днешния ден. Никой не съумя да разбере той дали е за увеличение на ограниченията против ковид или е за облекчение на тези ограничения. Докога той предлага да продължи изключителното състояние? Той не споделя всички тези неща, тъй като се опасява да поеме отговорност в тази обстановка.

Практически той излиза от полето на политическия състезател и влиза в полето на политическия фен. Това, което той сподели през днешния ден може да го каже безусловно всеки човек, който спрете на улицата и го попитате какво мисли. Дори хората може и да кажат надалеч по-смислени и съответни неща.

– А лозунга мизерията не е избавление от вируса?

– Това са опити да се имитира надарения жанр на Иво Христов. Последният произвеждаше добра журналистика през политическото говорене на президента, то сегашният му екип създава неприятна такава през речите на президента. Съвсем различен въпрос е, че един президент не би трябвало да бъде журналист, а да бъде най-малкото политик. Когато става дума за толкоз тежка рецесия, като тази в която се намираме сега, която ще има своите дълбоки контури в бъдещето, президентът е точно институцията, която би трябвало да бъде на първа линия. Президентската институция в България е по този начин конституирана, че тя става извънредно значима по време на рецесия. В положителни времена президентът може и да не прави нищо, само че по време на рецесия той е задължен да подхваща на първо място политически дейности.

Ако ви прави усещане, в тази най-тежка рецесия в мандата на Румен Радев, той даже не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност. При състояние, че свикваше този орган под път и над път през 2-3 месеца, във времена, в които въобще нямаше рецесия и заплаха за националната сигурност. А в този момент към този момент е късно – бойните дейности се водят и няма място за изясняване на позиции.

– Обръщението на президента прозвуча като партийна пропаганда, склонен ли сте?

– Не мога да схвана в действителност каква е задачата на президента Радев. Ако това е някаква предизборна акция, то той я води извънредно несполучливо. Първо я води доста рано – има доста време до президентските избори, второ, я води недобре. Вече четири години той не може да разбере, че политиката не е единствено политическо говорене. Политиката е и деяние, а политическото безучастие унищожава всички красиви думи, които ти измислят съветниците. Ако не произвеждаш политически дейности и то във значими за страната моменти, тези думички нямат никакъв смисъл.

Така че, аз считам, че в случай че това е неговата акция, той ще загуби изборите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР