Днес президентът на САЩ Джо Байдън говори от Кралския замък

...
Днес президентът на САЩ Джо Байдън говори от Кралския замък
Коментари Харесай

Джо Байдън: Украйна никога няма да бъде победа за Русия

Днес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приказва от Кралския палат във Варшава, в Полша, по случай годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. Той направи това откакто през вчерашния ден посети украинската столица, предава Си Ен Ен.

„ Преди една година светът се готвеше за рухването на Киев. Е, преди малко пристигам от Киев и мога да рапортувам, че Киев е мощен “, сподели Байдън във Варшава: „ Киев стои високо и най-важното е, че стои свободен “.

„ Когато Русия нахлу, освен Украйна беше подложена на тестване. Целият свят беше изправен пред историческо предизвикателство. Европа беше подложена на тестване. Америка беше подложена на тестване. НАТО беше подложен на тестване. Всички демокрации бяха подложени на тестване “, уточни Байдън.

„ Когато съветският президент Владимир Путин подреди танковете да нахлуят в Украйна предходната година, той мислеше, че ще се предадем. Той сгреши “, съобщи президентът на Съединени американски щати.



„ Украинският народ е доста самоуверен. Америка, Европа, коалиция от народи от Атлантическия до Тихия океан се обединихме. Демокрацията е прекомерно мощна. Вместо лесната победа, за която Путин мислеше и предвиждаше, той получи изгорели танкове, а съветската войска е в хаос “, акцентира Байдън.

„ Той смяташе, че НАТО ще се разпадне и раздели. Вместо това НАТО е по-обединен от всеки път. Той смяташе, че може да употребява енергийните запаси като оръжие, с цел да разгроми решимостта на Европа, само че вместо това ние работим за преустановяване на зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива “, съобщи Байдън.



Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уточни, че Путин към момента има вяра, че може да унищожи единството на НАТО за поддържане на Украйна.

„ Не би трябвало да има подозрение, нашата поддръжка за Украйна е непоколебима, НАТО няма да бъде разграничен и ние няма да се предадем, “ сподели Байдън.

„ Алчността на президента Путин за земя и власт ще докара до неуспеха му и родолюбието украинците ще надделее “, уточни Байдън.

„ Днес още веднъж виждаме това, което народът на Полша и хората в цяла Европа видяха преди десетилетия, апетитът на автократа не може да бъде удовлетворен, на него би трябвало да се противостои. Автократите схващат единствено една дума: не. Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да вземете свободата ми. Не, няма да вземете бъдещето ми “, съобщи Байдън: „ Украйна в никакъв случай няма да бъде победа за Русия “.



Байдън уточни „ изключителната грубост на съветските войски и наемници. Те правят безчинства, закононарушения против човечеството без позор и разкаяние “.

„ Използват изнасилвания като оръжие, отвличат украински деца, бомбардират гари, родилни домове, учебни заведения, сиропиталища. Никой, никой не би трябвало да отвръща очите си от зверствата, които Русия прави. Те са отвратителни. Отвратителни. Но също по този начин реакцията на украинския народ и света е изключителна “, сподели Байдън: „ Една година откакто бомбите започнаха да падат и съветските танкове нахлуха в Украйна, тя към момента е самостоятелна и свободна “.

„ Тази вечер се обръщам още един път към народа на Русия. Съединените щати и нациите в Европа не се стремят да управляват или унищожат Русия. Западът не е възнамерявал да нападна Русия, както Путин сподели през днешния ден. Тази война в никакъв случай не е била нужда. Тя е покруса. Президентът Путин избра тази война и може да я приключи, когато реши “, акцентира Байдън.



„ Докато Украйна продължава да се пази от съветската инвазия и стартира лична контраатака, ще има сложни и доста горчиви дни. Победи и нещастия “, предвижда Байдън и добави, че Съединени американски щати и техните съдружници ще продължат да поддържат Киев и ще потърсят отговорност от отговорните за тази война.

„ Нека няма подозрение: задължението на Съединените щати към съдружниците и Член 5 е непреклонен. Всеки член на НАТО би трябвало да го знае и Русия също би трябвало да го знае: офанзива против един е офанзива против всички. Това е свещена клетва “, съобщи Байдън и даде обещание, че Съединени американски щати и техните съдружници и сътрудници „ ще продължат да пазят гърба на Украйна, до момента в който тя се пази “.

Полският президент Анджей Дуда от своя страна благодари на Байдън и съдружниците.

„ Когато стартира пълномащабната съветска инвазия, всички мислеха, че Украйна ще падне в границите на 72 часа, в границите на три дни “, сподели той и благодари за „ героизма на бранителите на Украйна “ и „ поддръжката, дадена на Украйна от свободния свят “.

„ Ние сме солидарни с Украйна и ще останем солидарни с Украйна “, съобщи Дуда: „ Да живее свободна Украйна. Да живее съюзът на Република Полша със Съединените щати, да живее НАТО, да живее свободният свят, да живее Полша. Няма независимост без взаимност “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР