Днес Пресветата Българска православна църква почита Света великомъченица Христина. Св.

...
Днес Пресветата Българска православна църква почита Света великомъченица Христина. Св.
Коментари Харесай

Почитаме прекрасно българско име, ето кои жени трябва да почерпят днес

Днес Пресветата Българска православна черква уважава Света великомъченица Христина. Св. великомъченица Христина била родом от гр. Тир. Нейният татко бил шеф. Наричал се Урбан и бил прочут нечовечен богохулник.

Когато Христина пораснала и взела да разсъждава, тя със личния си разсъдък стигнала до познанието на същинския Бог и Неговите величествени създания. После посредством признание познала и Богочовека Христа и почнала да Му се моли. Тя дотам се погнусила от езическите вярвания в несъществуващите богове, че един път, в ентусиазъм на свещена ревнивост към истината, счупила домашните сребърни и златни идоли и ги хвърлила през прозореца. От тази нейна постъпка татко й люто се разгневил. Христина самоуверено му изповядала своята религия в същинския Бог, написа " Стандарт ".

Майка й със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Баща й пък я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима неотстъпчивост изтърпяла всичко. Поразени от това, мнозина езичници обърнали душите си към Бога, който Христина изповядвала. Баща й починал ненадейно през нощта, когато измъчената Христина по негова заповед била хвърлена в тюрма. Управителите Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-после като видял безуспешността на всички усилия да я склонят да се отхвърли от Христа, Юлиян заповядал смъртно да санкционират Христина. Войници я проболи с копията си.

Това станало към 300 година в царуването на Диоклетиан. Един от родствениците на Христина погребал нейното многострадално тяло. Иосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на великомъченица Христина канон, в кондака на който се приказва за нейните св. мощи, които източвали
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР