Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент,

...
Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент,
Коментари Харесай

Цифровият сертификат на ЕС е символ на това, което Европа отстоява

Днес ръководителите на трите институции на Европейски Съюз – Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, участваха на формалната гала по подписването на Регламента по отношение на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19, което означи края на законодателния развой. По този мотив ръководителите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста обявиха:

Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус е знак на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разтърсена от тестванията. На Европа, която се сплотява и пораства, когато е изправена пред провокации. Нашият Съюз сподели още веднъж, че работим най-добре, когато работим дружно. Нашите институции реализираха единодушие по Регламента по отношение на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19 в рекордния период от 62 дни. Паралелно с работата в границите на законодателния развой ние изградихме и техническия гръбнак на системата – портала на Европейски Съюз, който започва на 1 юни.

Можем да се гордеем с това огромно достижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние желаеме да забележим още веднъж, е Европа без бариери. Сертификатът на Европейски Съюз ще разреши на жителите да се възползват още веднъж от това най-осезаемо и ценено право на Европейски Съюз – правото на свободно придвижване. Подписаният през днешния ден правилник ще ни разреши да пътуваме по-безопасно през лятото. Днес дружно удостоверяваме още един път, че една отворена Европа е от първостепенно значение.

Цифров документ на Европейски Съюз за Коронавирус

Целта на документа на Европейски Съюз за Коронавирус е да улесни безвредното и свободното придвижване в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно придвижване — в това число когато не разполагат със документ, само че документът ще улесни пътуването, като притежателите му ще бъдат освободени от ограничавания, като да вземем за пример карантина. Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус ще бъде наличен за всички и:

- ще обгръща направена имунизация против COVID-19, изработен тест и преболедуване;

- ще бъде безвъзмезден и наличен на всички езици на ЕС;

- ще бъде разполагаем както в дигитален формат, по този начин и на книжен носител;

- ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код;

Държавите членки би трябвало да се въздържат от налагане на спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на цифрови документи на Европейски Съюз за Коронавирус, в случай че те са пропорционални и нужни за запазване на публичното здраве.

В допълнение Комисията пое ангажимент да активизира 100 милиона евро по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, с цел да подкрепи страните членки при обезпечаването на проби на налични цени. Регламентът ще се ползва за период от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 година

На 17 март 2021 година Европейската комисия показа предложение за основаване на документ на Европейски Съюз за Коронавирус, с който да се улесни безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията. На 20 май съзаконодателите реализираха авансово съглашение. На 1 юни започва порталът на Европейски Съюз — техническият гръбнак на системите. Порталът разрешава инспекция на защитните детайли, съдържащи се в QR кодовете. След днешното му публично сключване Регламентът ще стартира да се ползва от 1 юли, като за страните членки, които се нуждаят от в допълнение време, е очакван шестседмичен интервал за последователно въвеждане на документите. 13 страни членки към този момент започнаха да издават цифрови документи на Европейски Съюз за Коронавирус.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР