Днес пред паметника на Свети Софроний Врачански десетки врачани преклониха

...
Днес пред паметника на Свети Софроний Врачански десетки врачани преклониха
Коментари Харесай

С празнична церемония и първа копка на нов паметник Враца почете Деня на народните будители /снимки/

Днес пред паметника на Свети Софроний Врачански десетки врачани преклониха глави пред делото на националните будители и тържествено означиха 1 ноември.
Кметът на Враца Калин Каменов поздрави събралите се жители и акцентира, че би трябвало да се гордеем с традициите си и да пазим българското.
На празника участваха зам. регионалният шеф Мирослав Комитски, общински съветници, учители, възпитаници и жители на Враца.
Водосвет-молебен бе отслужен от врачанския митрополит Григорий, който прикани за помним предците си и традициите, да съхраним българския дух и християнската религия. По време на честването митрополитът възропта против празнуването на непознати празници, като подкани хората да не бъдат подражатели на „ пошли пиршества “.
В края на тържествената стратегия паметникът на Софроний Врачански бе обсипан с венци и цветя в символ на респект и благодарност.
След слагането и на последното цвете, събралите се хора се насочиха към градинката пред Дома на науката и техника, където бе направена първа копка за построяването на паметник-чешма в памет на Людмил Кирков. Роденият във Враца режисьор е прочут с работата си по 16 знакови за българското кино филми, измежду които „ Момчето си отива “, „ Оркестър без име “, „ Матриархат “, „ Селянинът с колелото “ и други.
Автор на новия монумент е скулпторът Милен Каменов, а монументът ще бъде с съвременна визия, в която ще се вплитат кино лента, барелеф и чешма. Замисълът е всеки, който отпива от вода, да направи своя алегоричен реверанс пред гения на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за режисьора.
Идеята за основаване на монумента е на предприемчив комитет „ В памет на Людмил Кирков “. Негов ръководител е Филип Трифонов – артистът, изиграл ролята на Ран във кино лентата, сниман във Враца „ Момчето си отива “, а зам.-председател е шефът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР