Днес празнува Висшето военноморско училище Н. Й. Вапцаров - Варна.

...
Днес празнува Висшето военноморско училище Н. Й. Вапцаров - Варна.
Коментари Харесай

137 години от основаването на ВВМУ Н. Й. Вапцаров - Варна

Днес чества Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " - Варна. Навършват се 137 години от основаването му.

Училището е най-старото българско техническо образователно заведение. Създадено е със Заповед 7 на министъра на войната на Княжество България от 9 януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на образование. Първи началник на учебното заведение е Александър Конкеевич. След няколко години се реалокира във Варна.

На 3 декември 1904 година се преименува в Машинно учебно заведение при флота и се афишира за средно-техническо образователно заведение. През 1942 година се преобразува във Военноморско на Негово Величество учебно заведение с шестгодишен гимназиален и върховен курс на образование. От 1949 година носи името Народно военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров ", а от 1956 година на учебното заведение е даден статут на висше инженерно морско образователно заведение и неговото име е Висше национално военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ".

От 1991 година името на учебното заведение е Висше военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ". Със Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат от 41-ото Народно заседание на 20 януари и на 24 февруари 2010 година, е директно подчинено на министъра на защитата. Дипломите му се признават в целия свят. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР