Днес Православната църква отбелязва един от най-светлите християнски празници –

...
Днес Православната църква отбелязва един от най-светлите християнски празници –
Коментари Харесай

Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници – Цветница

Днес Православната черква отбелязва един от най-светлите християнски празници – Цветница . Той постоянно се чества тъкмо седмица преди Великден и в деня след Лазаровден. Отбелязва се както в православната, по този начин и в католическата и протестантската черква.

На Цветница се уважава влизането на Исус Христос в Йерусалим . Това се случва, откакто той към този момент е възкресил Свети Лазар. Самият Свети Лазар е бил четири дни в гроба преди Христос да го върне към живота.

Спасителят влиза в Йерусалим на магаре, а вярващите го посрещат като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета .

Когато Христос е неближил Йерусалим, той е изпратил учениците си да отидат до селото и да му доведат вързаната там ослица. Той им поръчал в случай че някой ги попита за какво вършат това, да кажат, че е потребно на Господ .

Но защото мълвата за възкресението на Свети Лазар към този момент е стигнала до Йерусалим никой не се опитал да попречи на неговите възпитаници . Напротив. Христос бил посрещат като избавител и като избавител. Народът възторжено размахвал палмови клончета и хвърлял цветя в нозете му. Шествието е продълбило и от височината на Еленското нагорнище до храма. Там Христос е направил голям брой изцерения на заболели и недъгави хора.

Празникът се назовава още Връбница, Куклинден или Палмова неделя . В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета . След това те се раздават на вярващите и всеки би трябвало да ги отнесе в своя дом за здраве. Отново за здраве се слагат на вратите, като се сплита венец. Тези върбови клончета символизират палмовите, с които Христос е бил посрещнат в Йерусалим.

В този ден е позволено на трапезата да бъде поставена риба . Тъй като към момента не престават великденските пости, всички останали ястия би трябвало да бъдат постни.

Цветница е най-празнуваният имен ден в България . Имена на цвета носят десетки хиляди наши сънародници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР