Днес повдигнах темата за новоприетия образователен закон в Украйна пред

...
Днес повдигнах темата за новоприетия образователен закон в Украйна пред
Коментари Харесай

Станишев против ограничаването на избора на език за обучение в Украйна

Днес повдигнах тематиката за новоприетия учебен закон в Украйна пред българските евродепутати. Текстът е нова стъпка от тревожната наклонност за ограничение на правата на малцинствата и изкуствено нагнетяване на етническо напрежение в страната.
Асоциацията на българите в Украйна удостовери, че новите ограничения отстраняват правото за свободен избор на език на образование и лимитират опцията за преподаването на майчин език единствено до начално учебно заведение.

Инициативата явно е ориентирана против съветското малцинство, само че наред с това са наранени и правата на други жители, в това число от български, румънски и маджарски генезис. Румъния, Унгария, Полша и Молдова към този момент реагираха.

Българските евродепутати се обединихме зад концепцията да установим връзка с сътрудници от засегнатите страни за оформяне на обща позиция, с която да призовем президента Порошенко да наложи несъгласие на признатия закон. Трябва да бъде ясно, че той е в прорез с разбиранията за европейски полезности и сходни дейности могат да се отразят на връзките сред Европейски Съюз и Украйна.

Очаквам и позиция на българското Министерство на външните работи (Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria) по сходство на сътрудниците им от Унгария и Румъния. Надявам се на навременна и съответна реакция, с цел да избегнем обстановка, в която се опитваме да спрем влака, който към този момент е набрал скорост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР