Днес показваме, че три утвърдени институциии – Висшето военноморско училище,

...
Днес показваме, че три утвърдени институциии – Висшето военноморско училище,
Коментари Харесай

Първият випуск военни лекари бяха произведени в звание лейтенант във Варна

" Днес демонстрираме, че три одобрени институциии – Висшето военноморско учебно заведение, Медицинският университет в гр. Варна и Военномедицинска академия, съумяха да обединят напъните си за образованието на военни медици. Днес се дипломират първите випускници, които имат и здравно, и военно обучение. Това е образец по какъв начин, вместо да се конкурират, три институции могат да обединят силите си, с цел да дадат един добър резултат за положителното на България. “ Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев през днешния ден, 14 октомври, в обръщението си към първия випуск военни лекари, приключили цялостния 6-годишен курс на образование в специализация " Медицинско обезпечаване на Въоръжените сили “ на Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “.

" Предстои ви кариера, която евентуално няма да е лека. На вас ще разчитаме за запазване на здравето на военнослужещите, за оказване на нужната здравна помощ на жителите на Република България. Като военни медици ще участвате и в интернационалните интервенции, което съм сигурен, че вие ще извършите с чест и професионализъм “, сподели министърът на защитата. Той напомни, че България е взела участие в интернационалните интервенции с военномедицински фрагменти още от началото на 20 век. " Само преди броени часове от задачата на Европейския съюз в Мали, която продължи над 10 години, се завърна медицинският екип на Военномедицинска академия. Българските военни медици ни представяха извънредно почтено в тази интервенция “, уточни той. " Сигурен съм, че вие ще действате професионално в бъдеще, ще полагате старания и по този начин, както сте постигнали триумфи в образованието, ще продължите да се учите, да работите, да се усъвършенствате за вашия персонален триумф и за триумфа на всички нас “, съобщи министър Тагарев и пожела сполучлива кариера на младите военни лекари.

Тържествената гала по заграбване на пръво офицерско звание на военните лекари от Випуск-2023 на ВВМУ " Н.Й.Вапцаров “ се организира във Военномедицинска академия – София. В нея участваха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. доктор на военните науки Боян Медникаров, висши офицери от Въоръжените сили, близки на випускниците.

" За мен е извънредно скъпо съчетанието на здравната с военната ви компетентност. Тази симбиоза ще ви бъде от огромна изгода в ежедневната активност във войсковите формирования и военните лечебни заведения. Фактът, че сте положили старания да придобиете две специалности и сте дали и Хипократова, и военна клетва, поражда още по-голямо доверие у военнослужещите, които ще се обръщат към вас за професионална помощ и профилактика “, обърна се към випускниците началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той изрази убеденост, че първият випуск военни лекари ще бъде записан с компактен шрифт в историята на трите авторитетни институции - Медицинския университет и Военноморското учебно заведение във Варна, и Военномедицинската академия в София. " Визионерството и упоритостта на управленията на тези институции утвърждават славните обичаи на военната ни медицина и чертаят пътя на развиването “, акцентира адмирал Ефтимов. Той беше безапелационен, че успехите на Българската войска са били немислими без ролята и себеотрицанието на военните медици. " И в спокойно време те дават доста значим принос към сигурността на страната и към груповата защита. Представителите на военномедицинската работа утвърждават престижа на страната и на армията ни при присъединяване си в интервенции и задачи в най-горещите точки на света “, акцентира началникът на защитата.

Първите си офицерски пагони и назначения в разнообразни формирования на Въоръжените сили получиха 17 випускници, приключили образователно-квалификационна степен " магистър “ по специалността " Медицина " от Медицински университет - Варна и образователно-квалификационна степен " бакалавър “ по компетентност " Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “, специализация " Медицинско обезпечаване на Въоръжените сили “ от Висшето военноморско учебно заведение. От тях 15 випускници приключват с отличен триумф. Първенец на випуска е лейтенант Лора Хаджиянева.

Обучението на военните лекари стартира през 2017 година по взаимен план и тристранен контракт сред Военномедицинската академия - София, Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “ и Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ във Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР