Днес по време на заседание на Държавната комисия по утвърждение

...
Днес по време на заседание на Държавната комисия по утвърждение
Коментари Харесай

Акценти от днешната предполетна пресконференция: руските космонавти ще разгърнат уникална научна апаратура в космоса за изучаване на миграциите на птиците

Днес по време на съвещание на Държавната комисия по одобрение на екипажа беше дефинитивно формализиран изборът на астронавтите и космонавтите, които ще излетят в космоса с кораба “Союз МС-08 ”. В орбита на път към “Международната галактическа станция ” ще се насочат Олег Артемиев (космонавт на Роскосмос), Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд (астронавти на САЩ). Техните дубльори са Алексей Овчинин (Роскосмос) и Ник Хейг (САЩ). 

Изстрелването ще е на следващия ден, на 21-ви март, в 19:44 ч. българско време.

След одобряването на екипажа беше извършена и обичайна конференция, на която астронавтите и космонавтът показаха проектите си за идната им задача. Олег Артемиев подчертава върху това, че космонавтите на Роскосмос ще проведат “космическа разходка ” през август, в границите на която ще инсталират антената от външната страна на “Международната галактическа станция ” като част от опита “Икарус ”. Напомням на читателите, че хардуерът на “Икарус ” към този момент беше изпратен в космоса на 13-ти февруари с кораба “Прогрес МС-08 ”. “Икарус ” е руско-немска научна стратегия за проучване на миграцията на птиците.

“Ще бъдат изучени пътищата, по които летят ”, заяви космонавтът Артемиев. “Те могат да повлияят на измененията в полетните трасета, да вземем за пример на самолетите. Освен това птиците са преносители на болести и е значимо да узнаем по какъв начин се случва тяхната миграция ”. Артемиев показа също по този начин, че при “космическата разходка ” ще бъдат разгърнати няколко спътника, издигнати от студенти – в това число “Танюша ” и “Сириус ”.

Астронавтите на НАСА ще излязат в открития космос по-скоро: още през този месец. Дрю Фойстел показа, че от външната страна на станцията ще бъде инсталирано съвременно съоръжение за предаване на данни, включително и външни камери.

Олег Артемиев оповести, че със себе си ще вземе и една футболна топка, за която той се надява, че ще се употребява още в първия мач на Световното състезание по футбол в Русия тази година. Първенството ще бъде намерено на 14-ти юни и ще продължи до 15-ти юли. Артемиев няма да се прибере до тогава, тъй че топката ще бъде върната от неговия сътрудник Антон Шкаплеров, който понастоящем живее на борда на “Международната галактическа станция ” и ще кацне на Земята още тази пролет. 

Инфо: Роскосмос

Снимка от днешното извеждане на ракетата “Союз-ФГ ” с кораба “Союз МС-08 ” на стартовата площадка. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР