Днес по света се чества един от най-необичайните празници –

...
Днес по света се чества един от най-необичайните празници –
Коментари Харесай

Днес е Денят Пи. Числото има безкрайно математическо очакване

Днес по света се празнува един от най-необичайните празници – Световен ден на цифрата Пи. За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско.

Денят Пи е препоръчан от Лари Шоу през 1988 г, който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско, а през 2009 година Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа отбелязването на празника. Денят на пи се отбелязва на 14 март (или 3/14 при календарен запис месец/ден), защото 3, 1 и 4 са трите най-важни числа на Пи в десетичния му тип.

С това извънредно число ние се още в началните класове на учебното заведение, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която показва отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изложение стартира като 3.141592 … и има безпределно математическо очакване.
Пи е математическа константа, която показва
е отношението сред периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и нормално се употребява в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката писмен знак и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.

В рутинните калкулации, ние използваме банален вид на цифрата, оставяйки единствено два знака след десетичната запетая – 3.14. С взор към това, незабавно излиза наяве, за какво точно през днешния ден се празнува Световен ден на цифрата Пи.

Смята се, че цифрата е намерено от вавилонските магове, защото съотношението е употребявано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му пресмятане обаче довело до провал на целия план. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на именития храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март феновете на цифрата Пи в Съединени американски щати се събират, с цел да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредност от цифрите след десетичната му запетая.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР