Днес, партньорите по проект „Европейци и великотърновци, учили в Европа,

...
Днес, партньорите по проект „Европейци и великотърновци, учили в Европа,
Коментари Харесай

Боряна Маринова: Приносът на европейци и великотърновци за развитието на града трябва да се познава и популяризира

Днес, сътрудниците по план „ Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено–икономическия и културен живот в Търново” дадоха взаимна конференция в Областна администрация – Велико Търново за резултатите от неговото осъществяване. Бенефициент по плана е Държавна организация „ Архиви”, а осъществяването е осъществено от отдел „ Държавен архив” – Велико Търново при дирекция „ Регионален държавен архив” – Велико Търново в партньорство с Областна администрация - Велико Търново, Община Велико Търново, ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий” – Велико Търново, Профилирана филантропична гимназия " Св. св. Кирил и Методий ", Демократичен съюз на българите в Румъния – Букурещ и Държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра.
Ръководителят на плана Боряна Маринова съобщи: „ Посредством този план изследвахме документалното завещание, съхранявано в Държавен списък – Велико Търново, обвързвано с търновци, получили образованието си в Европа и европейски жители, с принос за обществено-културния живот в града. Тяхното наследството и приносът им за развиването на града би трябвало да се познава и разпространява “. Тя добави, че планът е привързан тематично с 2018 година, оповестена за година на Европейското културно завещание.

Проектът е стартирал на 01.06.2018 година и завършва през днешния ден, на 31.01.2019 година В рамките на сумата от 5 241,75 лева, включваща съфинансиране от Национален фонд „ Култура” в размер на 4 999,50 лева и 242,25 лева от Държавна организация „ Архиви” са реализирани следните резултати:
1.Принос на българите към общоевропейската история, просвета и постижения, чрез обективността на архивния документ.
2.Създадени четири продукта:
- мултимедийна изложба;
- галерия на винил (18 табла);
- цифровата галерия „ Велико Търново – част от Европа” - 400 диска;
- 175 календара за 2019 година
3.Изготвен анотиран лист от изследването.
4.Изготвени два типа диплянки за две конференции (200 бр.)
5.Привлечени 27 младежи и 2-ма специалисти в изследователския развой, чрез неофициално образование, в следствие на което се построи у тях отношение и схващане към значимостта на документалното завещание.
6.Проведени 8 осведомителни срещи за показване на плана и изложбата (София и Велико Търново, четири регионални центъра в България, които влизат в обсега на дирекция „ РДА” Велико Търново - Габрово, Русе, Разград и Силистра и две в Букурещ, Румъния).
7.Организирани и извършени две конференции (начална и заключителна).
8.Привлечени трима донори, които са евентуални нови фондообразуватели на ДА – Велико Търново.
9.Установен културен продан сред българи, живеещи в България и Румъния.
10.Изградена устойчива партньорска мрежа (трансгранична) от две държавни, една общинска, една Неправителствени организации структури, един университет и едно приблизително учебно заведение.
Дигиталната галерия „ Велико Търново – част от Европа” можете да разгледате тук:
Място в изложбата намират известни търновски учители , работили в Мъжката и Женската гимназии, сред които Тодор Шишков, Васил Берон, Карл Шкорпил, учители – общественици – Моско Москов, Йордан Кулелиев, известните учителки и търновски общественички Зоя Ставрева и Невена Събева. Разкриват се моменти из живота на архитектите Георги Козаров и Джовани Мосути, на паркостроителите Антон Новак и Георги Петков, на лекарите Трейман и Черненко, с помощта на които са открити Санаториума за гръдноболни и Бактериологичния институт. Присъстват документи за търновски аптекари , както и на първата дипломирана акушерка – Цанка Събева. Специално място заемат видни общественици-дарители , завещали парцели и пари в интерес на града, както и някои от Търновските митрополити , известни с благотворителната си активност.
Във връзка с сегашния план и във връзка самодейността на Държавен списък - Велико Търново за събиране на документи от персонален генезис в цифровата галерия са поместени и част от даренията . Има фотоси на доктор Гатьо Умников , който основава първото поделение за кожни и венерически заболявания в североизточна България към Великотърновската първостепенна държавна болница „ Княз Борис”, както и на музикантът Калоян Трифонов и неговата майка – Дочка Михова, преподавател, музикант, хоров диригент.
Интересни са и фотосите, направени от учениците от ателие „ Фотографско приключение”, които са снимали обектите, присъстващи в цифровата галерия и вършат паралел сред минало и настояще.
„ Благодарение на финансовото подпомагане на програмата „ Културно завещание “ на Национален фонд „ Култура “ по контракт № 118-N-7/01.06.2018 година, подписан с Държавна организация „ Архиви”- София и поддръжката на медиите, документалното благосъстояние на Държавен списък –Велико Търново става притежание на всички. “ – сподели в умозаключение Боряна Маринова - началник план .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР