Днес отбелязваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва ежегодно

...
Днес отбелязваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва ежегодно
Коментари Харесай

Международен ден на биоразнообразието

Днес означаваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва годишно от 1993 година, след подписването на Конвенцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна член през февруари 1996 година, като поставя старания за съответни ограничения и дейности по нейните цели.

Темата за тази година е „ Нашето биологично многообразие, нашата храна, нашата здраве “. Целта е вниманието да се концентрира върху биологичното многообразие като основа за нашата храна и здраве и като основен катализатор за трансформиране на питателните системи и възстановяване на човешкото здраве. Темата има за цел още да усили осведомеността за това, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното многообразие и здравите екосистеми. Ключово обръщение е, че многообразието, обезпечено от нашите естествени системи за човешко битие и благополучие на Земята, способства за други цели за стабилно развиване, в това число намаляване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възобновяване на екосистемите, по-чиста вода и унищожаване на гладуването. Около една трета от създаваните годишно в нашия район храни просто се изхвърлят, а в същото време биха стигнали за решаването на проблемите с глада.

През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители. Половината от породите на доста домашни животни са изгубени, а всички 17 съществени риболовни зони в света са с лов на риба на или над техните устойчиви граници.

Различните локални системи за произвеждане на храни са застрашени, в това число обвързваните с тях локални и обичайни познания. С този спад на агробиоразнообразието изчезват значителните знания за обичайна медицина и локалните храни. Загубата на разнородни диети е директно обвързвана с заболявания или рискови фактори за здравето като диабет, затлъстяване и недохранване и има директно влияние върху съществуването на обичайни медикаменти.

Освен гладът се е появил и различен проблем – неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от популацията е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се следи наклонност за закъснение на растежа на децата, което също е обвързвано с неприятните хранителни привички.

Денят се празнува на 29 декември до 2000 година, когато Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава нова дата - 22 май, за Международен ден на биологичното многообразие.

Горите са екосистеми с огромно многообразие на растителни и скотски типове. Биологичното многообразие е трансформирало Земята в неповторимо обитаемо място и има значимо значение за застраховане благосъстоянието, прехраната и културната целокупност на хората.

Горите съдържат запаси за производството на над 5000 артикули - от медицински лечебни растения, горива, храна, мебели и дрехи; защищават почвата от ерозия и спомагат за контролиране на измененията в климата; пречистват водата; подкрепят изискванията за живот на цялото население на Земята. Глобалната оценка на горските запаси през предходната година демонстрира, че се усилва обезлесяването, което е причина за увеличение на нездравословните излъчвания, ограничение на водните запаси и невижданата загуба на биологично многообразие.

Правителства, интернационалните организации и групи по запазване на горите сплотиха своите старания в търсене на способи за запазване и стабилно ръководство на горите и опазване на изгодите от тях за бъдещите генерации. Форумът за горите на Обединените народи (UNFF) и Секретариатът на Конвенцията по биоологично многообразие (CBD), включващ държавните управления на 193 страни-членки, работят дружно за осъзнаване и вдишване на отговорност по централната роля на хората в ръководството и устойчивото развиване на всички типове гори по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР