Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката.Той се е зародил в

...
Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката.Той се е зародил в
Коментари Харесай

21 януари – Международен ден на прегръдката

Днес означаваме Международния ден на прегръдката.

Той се е зародил в Съединени американски щати през 1986 година и за негов основател се счита свещеник Кевин Заборни. В Съединени американски щати денят е прочут като Национален ден на прегръщането. Той е приет публично от американското Бюро за патентите и за комерсиалните марки. Датата 21 януари не е инцидентна, а е определена от свещеник Заборни, тъй като се пада сред коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че към 21 януари хората се усещат изчерпани след коледните празници и към момента не са се заредили с нужната сила за Празника на влюбените. Според свещеник Заборни на днешния ден хората имат потребност от прегръдка от техен непосредствен или даже от чужд човек.

Денят на прегръдката се отбелязва и в други страни като Германия, Англия, Китай.

Учени напомнят, че прегръдките имат позитивно въздействие върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт сред хората са от значително значение за здравословното, общественото, психическото и физическото развиване на индивида. Те оказват помощ и за укрепването на имунната система и понижават равнищата на хормона на напрежението кортизол при дамите, както и рисковете от сърдечносъдови заболявания.

Специалисти са потвърдили, че двойките, които се прегръщат даже единствено за 20 секунди, имат по-високи равнища на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично сдружение прегръдка или 10-минутно държане за ръце понижава напрежението и неговото неподходящо влияние върху организма. Хората, които не се допират задоволително постоянно, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, настояват още експертите от сдружението.

Някои специалисти считат, че най-благоприятно влияние имат прегръдките на половия сътрудник, а не тези на елементарните другари.

През 2004 година в Съединени американски щати е подета и още една самодейност, обвързвана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни обятия. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази акция за разлика от Деня на прегръдката може да се организира по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката си има собствен уебсайт на адрес , основан от свещеник Заборни през 2004 година. В него всяка година се афишират хората, спечелили признанието за най-прегръщаните се хора на годината. Предлагането на номинации в уеб страницата е без ограничавания. През 2006 година признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 година - на президента на Съединени американски щати Барак Обама. През 2011 година наградата отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР