Днес от този свят си отиде Алексей Леонов – първият

...
Днес от този свят си отиде Алексей Леонов – първият
Коментари Харесай

Напусна ни Алексей Леонов – първият космонавт, излязъл в открития космос

Днес от този свят си отиде Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос. 

Новината бе обявена от ТАСС. 

Леонов е роден на 30-ти май 1934-та година в Листвянка, Западен Сибир, Съюз на съветските социалистически републики. Детството на космонавта е тежко, тъй като през 1936-та година татко му Архип е задържан като “враг на народа ” по време на Сталинските чистки. Въпреки сложния житейски старт, през 1957-ма година младият Алексей приключва военната академия Чугуев в Украинска ССР и става водач.

Той е един от 20-те водачи, признати в първия космонавтски отряд през 1960-та година. На 18-ти март 1965-та Леонов влиза вечно в историята на космонавтиката, тъй като по време на неговата задача “Восход 2 ” излиза в открития космос. Космическата разходка за малко не приключва трагично, защото скафандърът на Леонов се раздува до степен в която космонавтът не може да влезе назад в кораба. За благополучие Леонов освобождава част от налягането, като отваря един от клапаните на скафандъра и по този начин се избавя.

Съветските управляващи плануват Алексей Леонов да е пълководец на първата пилотирана руска задача до орбитата на Луната, а по-късно, откакто подготовката за задачата е прекъсната, Леонов е основен претендент да е първият човек, стъпил на Луната. Подготовката и на тази експедиция е прекъсната. Космонавтът в никакъв случай не доближава до естествения ни сателит, само че през 1975-та година е включен в доста основна задача: “Аполо-Союз ”, в границите на която руски и американски транспортен съд се скачват за пръв път и по този начин поставят алегоричен завършек на галактическата конкуренция. 

Алексей Леонов е надарен художник и създател на голям брой картини и илюстрации. Като директен участник в взаимната галактическа стратегия “Аполо-Союз ”, той е безапелационен съперник на конспирациите, че американски астронавти не са стъпвали на Луната. Приживе думите му бяха следните: “Само безусловно невежи хора могат да не имат вяра, че американците са били на Луната ”. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР