Днес от гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха три кашона колективни

...
Днес от гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха три кашона колективни
Коментари Харесай

Манолова внесе три кашона с документи по колективните искове срещу трите мобилни оператора

Днес от гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха три кашона групови искове против трите мобилни оператора в Софийския градски съд. От придвижването апелират неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите.

„ През тази година нарастването на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, само че се случва за трета поредна година. Тази уговорка за едностранно покачване на цените е неравноправна и надлежно оскъдна по ред аргументи, само че най-много за това, че планува само и единствено нарастване на цената при растеж на инфлацията, само че не и понижение на цената при дефлация, не дава опция на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, клаузите не са самостоятелно контрактувани - не е допустимо да откажеш да ги подпишеш при подписване на контракт. "

Това съобщи ръководителят на Изправи се.БГ Мая Манолова при внасянето на исковете. Тя уточни, че от гражданската платформа нападат и редица други неравноправни клаузи за неустойки в договорите на мобилните оператори: при предварително преустановяване на контракт - потебителите дължат месечните абонаментни вноски до края на контракта, " преференциите " за закупуване на мобилно устройство по избрана от телекома сякаш по-ниска цена, цената на невърнато съоръжение тъй наречените Особено дразнеща е неустойката в размер на 8% от цената на контракта за възнаграждение на колекторски компании, които да събират отговорностите на потребителите. Припомняме, че в България към момента няма закон за колекторските компании, който да контролира активността им и да лимитира издевателството от тяхна страна над длъжниците. От парламентарната група на Изправи се.БГ през 2021 година два пъти внесоха подобен законопроект.

„ Костваше ни повече от едноседмичен труд да подготвим груповите искове, само че ние сме единствените, които внасят такива искове. Наслушахме се на голям брой обещания и заклинания от разнообразни политици, от партийци, от депутати, че ще заведат такива искове, само че ние сме единствените, които го направихме. Искам да подчертая, че сега с тези искове ние вършим работата на държавните институции - и на Комисията за отбрана на потребителите с ръководител господин Алипиев и на министъра на стопанската система господин Богданов, в случай, че те имат стотици чиновници зад себе си " - безапелационна беше Манолова.

По нейни думи е неуместно сега Корнелия Нинова, която беше министър на стопанската система в края на 2021 година и началото на 2022 година да приканва хората да подават тъжби и самата тя да завежда групови искове в съда през нейна доближена потребителска организация.

„ През 2022 година Нинова като министър на стопанската система и Маргаритов, тогавашния ръководител на КЗП даваха взаимни брифинги и се заканваха на мобилните оператори, само че не ги накараха да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото пълномощие има по закон, нито оповестиха множеството неустойки в договорите за оскъдни. Те оспориха само и единствено нарастването на цените по едно и също време едновременно за 2 години и в следствие - телекомите индексираха единствено за една година, само че клаузите за годишно едностранно нарастване останаха за трета поредна година " - разкритикува ръководителят на Изправи се.БГ и уточни, че отговорността за индексирането на цените на мобилните услуги е на икономическите министри и на ръководителите на КЗП през последните три години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР