Днес от 19:00 часа ще се проведе паралелен протест в

...
Днес от 19:00 часа ще се проведе паралелен протест в
Коментари Харесай

Паралелен протест в пет столични квартала срещу замърсения въздух


Днес от 19:00 часа ще се организира успореден митинг в пет столични квартала под надпис "Заедно против неприятния въздух!". Протестът е разгласен за кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел, Оборище, Младост.

"За да подчертаваме върху казуса и обстоятелството, че визира повече от един квартала митингът ще се организира редом на пет места в София – на бул. „ Янко Сакъзов “ против бившето кино „ Левски “ ; на кръстовището на бул. „ Никола Мушанов “ и ул. „ Добротич “; На кръстовището на бул. „ Президент Линкълн “ и ул. „ Монтевидео “ и на бул. „ Александър Стамболийски “ и бул. „ Вардар “; Младост – в парка, пред постройката на районната администрация „ Младост “; При норма от 50 µg/m3 в тази част на София постоянно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а от време на време даже стойности достигащи 1600 µg/m3.

Проблемът се дължи на всекидневното горене на всевъзможни отпадъци, кабели, облекла втора ръка, черчевета, други боклуци и мощно отровни материали. Праховите частици са единствено забележимата за момента част от казуса (благодарение на непринудено сложени от хората измервателни станции), само че още по-голям проблем са останалите токсични субстанции, за измерването на които настояваме да се сложи публична измервателна станция в региона, както и осведомителни табла в трите квартала, които да осведомят хората за рисковия въздух, който дишат", декларират уредниците на митинга.

Протестите са с гледище за засилен денонощен надзор против изгаряне на боклуци и рискови за здравето материали, за което е нужна съгласуваност сред столичен инспекторат, Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването. В тази връзка се упорства персонално министър председателят като виновен за тази съгласуваност да се ангажира с решаването на казуса. "Искаме незабавно решение на казуса, тъй като това ежечасно разболява нас и нашите деца", показват протестиращите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР