Днес от 16.00 ч. в Духовно-просветен център Св. Архангел. Михаил

...
Днес от 16.00 ч. в Духовно-просветен център Св. Архангел. Михаил
Коментари Харесай

Изложба „Българската писменост: Житие и слово на Св. Софроний Врачански” откриват във Варна

Днес от 16.00 ч. в Духовно-просветен център „ Св. Архангел. Михаил ” – Варна се открива изложбата „ Българската книжовност: Житие и слово на св. Софроний Врачански ”. Поводът е 280-та годишнина от рождението на свети Софроний Врачански, която честваме през 2019 година Проследяват се главните моменти от житието и книжовното дело на светителя. Включени са тематични пана, карти, старопечатни книги, портрети и факсимилни издания на главните творби на св. Софроний.

Чрез изложбата Духовно-просветният център има за цел да се запази паметта за този популярен българин, направил всичко допустимо, с цел да имаме религия, език и книжовност през един от най-трудните интервали в българската история.

Многообразна е активността на свещеник Софроний Врачански. Неговия облик е трайно вграден в националната ни еднаквост като пример за свещеник, преподавател, литератор, просветник и първи български посланик. Той е роден в гр. Котел. През 1762 година е ръкоположен от Преславския свещеник за духовник (Котел тогава е в рамките на Преславската епархия) и служи в родния си град 30 години. 20 от тях преподава на децата на котленци „ книжное обучение ”. Всяка неделя и на всеки празник поучава в храма на национален български език. В Котел той преписва дамаскини и часослови, а през 1765 година прави първия дубликат на „ История славянобългарска ”. През 1794 година е ръкоположен за Врачански свещеник. Управлява Врачанската епархия 10 години през най-тежкото и смутно време в региона и продължава своята книжовна преписваческа и преводаческа активност, с която добавя проповедническото си слово за подсилване на християнската религия и за издигането на християнската добродетелност и гражданска просвета на своето паство. През 1806 година поставя основите на новобългарски език и книгопечатането на български – издава своя алманах от неделни проповеди „ Кириакодромион ” т.е. „ Неделник ”. Големият български архиерей и литератор приключва живота си в емиграция в Букурещ през 1813 година През 1964 година Св. Синод на Българската православна черква причислява към лика на българските светии „ богоблажения нащ отец, просветник и възродител Софроний свещеник Врачански ”.

Изложбата е ориентирана към възпитаници, жители и посетители на гр. Варна и ще продължи до 30 ноември 2019 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР