Днес ние внасяме проект на решение, в което искаме да

...
Днес ние внасяме проект на решение, в което искаме да
Коментари Харесай

Петков: Внасяме проект за по-ниски цени на горивата след 5 декември

Днес ние внасяме план на решение, в което желаеме да използваме опцията след 5 декември, когато действително дерогацията влиза в действие, цените на горивата в българския пазар да станат по-евтини. Това заяви на брифинг в Народното събрание водачът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.
Прочетете още
„ До 5 декември дерогацията към момента не е влезнала в действие, това значи, че всички страни могат да вкарват съветски нефт, само че след 5 декември ние ставаме една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат опцията да вкарват по-евтиния съветски нефт да се преработва в България и продуктите от тази преправка да остават единствено в българския пазар, което действително ще даде и по-ниските цени “, изясни Петков.

По думите му е значимо до 5 декември държавното управление да изготви явен механизъм, с цел да може тази опция, която беше контрактувана в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти и по едно и също време с това добавената стойност, която се случва с преработката на съветския нефт, да остане в България и да бъде обложена с спомагателния налог за свръхпечалби, тъй че тези средства също да останат в България.

Венко Сабрутев изясни, че планът на решение включва четири съществени стъпки.

Първата е създаване на механизъм за следене на пазара на горивата в България, тъй че да се подсигурява, че ценовото преимущество на горивата, създадени от съветски недопечен нефт, ще остават в страната за българските консуматори и надлежно ще бъде изпълнена дерогацията, контрактувана от кабинета „ Петков “.

Като втора стъпка е въвеждане на условие на съветски недопечен нефт в България да се прави единствено от регистрирани в страната компании, а не както сега се случва да вземем за пример в Швейцария, и да се подсигурява, че облагите на тези сдружения ще останат тук и в допълнение те ще могат да бъдат облагани.

„ Трета стъпка е въвеждане на глава трета от правилник 1854 за незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата посредством въвеждане на спомагателен налог на свръхпечалбите от нефтопреработването “, сподели Сабрутев. А като четвърта стъпка той уточни потребление на приходите от този спомагателен налог за компенсиране на физическите лица, консуматори на горива в България.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР