Днес ни предстои да излъчим изпълнителна власт. С него няма

...
Днес ни предстои да излъчим изпълнителна власт. С него няма
Коментари Харесай

Христо Иванов: Готов съм да поема политическа отговорност, ако кабинетът „Денков“ се провали

Днес ни следва да излъчим изпълнителна власт. С него няма да бъде решена политическата рецесия, само че ще може да върнем естественото действие на парламентарната република. Това сподели минути преди да бъде гласуван кабинета на акад. Денков и Мария Габриел съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Решението ни да гласуваме кабинета е мъчно. Конструкцията на ръководството се отклонява от естествената демократична процедура. Това е знак, че сме надалеч от това да решим политическата рецесия. Кризата е рецесия на самия публичен контракт, поради сбъркания преход на България, който не е приключил. Затова той се изроди и докара до публични спазми, до тежко публично разделяне. Премина в невъзможността да се откри стабилно политическо ръководство. Изборите стопираха да създават доверие. Народно събрание се трансформира в полесражение, а срещата с съперника – към този момент се назовава изменничество. И това се случва в извънредно комплицирана геополитическа обстановка, разяснява Христов.

Днес никой не идва на власт – нито нашите, нито вашите. Ние не вършим коалиция всъщност, тъй като имаме доста разграничителни линии. Ние в Народно събрание не можем да си позволим за изчистване, за замитане под килима, за амнистиране. Това, което би трябвало да създадем, е да възстановяваме правораздаването в България и действието на естествената парламентарна република. И да, ще го вършим с съперниците си, с които сме водили тежки борби. Ще търсим с всички конституционни допирни точки – и с Българска социалистическа партия, и с Възраждане, обърна се към депутатите политикът.

Кабинетът, който обсуждаме през днешния ден, е в някакъв смисъл длъжностен кабинет, определен от Народното събрание. Той ще се нуждае от нашата поддръжка. Но той ще има политическа дребнавост. Затова през днешния ден аз мога да кажа – през днешния ден умерено ще гласоподавам за този кабинет – който ще работи за рестарт на парламентарната република. Това няма да бъде елементарно за реализация, водачите вършим големи взаимни отстъпки и съм подготвен да поема своя политическата отговорност при неуспех на това държавно управление, посочи Христо Христов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР