Днес навършват 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов

...
Днес навършват 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов
Коментари Харесай

90 години от рождението на акад. Благовест Сендов

Днес навършват 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов (8 февруари 1932г. - 19 януари 2020 г.).

Акад. Благовест Сендов е знаменит български математик, бележит общественик и държавник. Той е бил най-младият лекар на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет. Бил е декан на Математическия факултет при Софийския университет, ректор на Софийския университет, ръководител на Българска академия на науките, ръководител на 37-то Народно заседание, дипломат на България в Япония, както и член на редица задгранични академии.

Акад. Сендов е пионер в редица нововъведения в региона на образованието. През 70-те години на ХХ век акад. Сендов вкара в Математическия факултет на Софийския университет тристепенното образование (бакалавър, магистър и аспирант – понастоящем докторант), което в този момент е необятно публикувано във всички университети. През 80-те години основаната от него Проблемна група в образованието предложи нови способи на преподаване в учебно заведение, основаващи се и на зараждащите се съвременни технологии.

Научните ползи и достижения на акад. Сендов са в региона на теорията на апроксимациите, математическото моделиране (по-специално в математическата биология), числените способи и информатиката, както и в направление „ Хаусдорфови апроксимации “, чието начало той слага. Акад. Благовест Сендов основава световноизвестна българска школа в тези посоки.

В интервала 1988-1991 година учен Сендов е ръководител на Българска академия на науките.

Днес в Българската академия на науките ще се организира събитие в памет на ученият.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР