Днес НАТО е определящ международен фактор, образно може да се

...
Днес НАТО е определящ международен фактор, образно може да се
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО

Днес НАТО е определящ интернационален фактор, нагледно може да се каже, че решенията в Европейски Съюз се вземат от него. 

Това сподели пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. 

Той посочи, че войната в Украйна оказа помощ на Алианса да откри и укрепи своята нова нужда и полза, в това число и да се разшири с Швеция и Финландия. 

Русия и НАТО от две години са в спор, което не значи във война, акцентира Кючуков. 

" Днес сигурността господства и дефинира всички политики. Светът несъмнено се милитаризира, стопанските системи минават на военни релси, в това число това е цел и в границите на Европейски Съюз. Дори нагледно може да се каже, че решенията в Европейски Съюз се вземат от НАТО, точно през призмата на сигурността. Трябва да се има поради, че за разлика от Европейски Съюз - в НАТО няма отдаване на народен суверенитет. И още - Европейски Съюз се основава и се стреми да отстоява полезности, до момента в който геополитическата роля на НАТО регистрира стратегически цели в региона на сигурността, " добави той. 

По думите на дипломата в политиката за сигурност в света сега е напълно изключен съставният елемент за политическите и правни аспекти на сигурността: 

" Трупането на оръжие не наложително прави света по-сигурен. Отсъства доверие и предпочитание за разговор, договорите в областта на ограничение на въоръжението и на разоръжаване се приключват един след различен, в това число и във връзка с нуклеарните оръжия.... Усилията на света, за жалост, сякаш са ориентирани към това по какъв начин да се подготвим за война, а не по какъв начин да я предотвратим, добави той ". 

Любомир Кючуков беше безапелационен, че мирът допуска най-твърдите гаранции за сигурността. 

" Страните от НАТО изначално не бяхме напълно откровени с Украйна, за какво от самото начало подкрепяхме устрема ѝ да се причисли към НАТО, а не подкрепяхме директното ѝ присъединение към него, " разяснява още дипломатът.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР