Днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Следобед

...
Днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Следобед
Коментари Харесай

Зорбас у нас утихна, слънце в следващите дни

Днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Следобед – с висока раздрана облачност.

През първата половина от деня единствено в Североизточна България облачността ще е към момента забележителна с валежи, които до обяд ще спрат.

Вятърът ще бъде слаб, по здрач в Дунавската низина – до сдържан.

Утрото ни посрещна със стойности от 6 до 11 градуса, а оптималните денем ще варират от 20 до 25.

Над планините

ситуацията също ще се успокои, облачността ще е променлива, съвсем без превалявания, със слаб до сдържан вятър и температура на 1200 м от към 16 градуса.

Утре

облачността ще бъде променлива и е допустимо на обособени места едва да превали.

Дневните температури за малко ще се намалят.

След средата на седмицата обаче вероятността за превалявания ще понижава, а слънцето – все по-щедро.

Сутрешните температури ще бъдат с 1-2 градуса по-ниски, а оптималните ще останат най-вече от 18 до 23.

Ситуацията в Бургаско

Бурята, наводнила Гърция, се придвижи и у нас. Проливни дъждове заляха улици и здания в Югоизточна България. Сериозни количества превалявания паднаха в Бургас и Поморие. Дъждът провокира и свлачище на основен път - под моста към Летище Сарафово.

Пътят през самия мост е бил затворен поради ремонтни действия и по тази причина цялото придвижване е било пренасочено през кръговото към квартал „ Сарафово”. Именно в този сектор се е образувало километрично запушване поради проливния дъжд.

Чакащите коли обаче са били сюрпризирани, когато внезапно земна маса безусловно е погълнала колите им и ги е изтласкала от пътя. От общината обявиха, че не е имало предварителни индикации, че теренът е рисков. Дали повода за свлачището са ремонтните действия, или дъждът би трябвало да откри оглед, който ще се извърши по-късно от комисия от експерти дружно с АПИ.

Зам.-кметът по превоза изясни в "Здравей, България”, че повода е изобилният дъжд, който се е изсипал за доста малко време.

Поройният дъжд трансформира Поморие във Венеция. Водата в един от кварталите е достигала съвсем до коленете. Десетки къщи са били с наводнени приземни етажи. Пороен дъжд се изля и в цялата Бургаска област. Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков изясни, че дъждът е спрял към 1.30 ч. през нощта. Излели са се към 110 л/кв.м в Ахтопол, над 50 л/кв.м в Бургас, над 70 л/кв.м в Малко Търново.

От Поморие и "Сарафово” са постъпили общо към 170 сигнала. Екипи на пожарната до късно са правили отводнителни действия. Има една евакуирана стара жена. Сигнали за други бедстващи не е имало. Не се е стигнало до прекъсване на електричеството. Обстановката към този момент е спокойна.



Ситуацията в Гърция

Огромни вреди на остров Евия след бурята в южната ни съседка. Стотици къщи в село Мантуди останаха под вода, а доста пътища бяха разрушени. Продължава издирването на двама души, които са попаднали в капан в техния автомобил. Спасителните служби споделят, че те надали ще бъдат открити.

През последните няколко дни има към 3000 подадени сигнала за бедстващи хора в цяла Гърция. Един човек умря в резултат на сърдечен удар, откакто е бил затрит от урагана в автомобила си.

Предстои ремонт по инфраструктурата, а хората чакат помощ от гръцкото държавно управление.



Бурята „ Зорбас” удря България, оранжев код в 5 области

"Зорбас " връхлетя Гърция с ветрове от 100 км/ч

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР