Днес, на Деня на Европа, Европейската комисия стартира обществена онлайн

...
Днес, на Деня на Европа, Европейската комисия стартира обществена онлайн
Коментари Харесай

12 въпроса за бъдещето на Европа: Комисията стартира онлайн консултация с гражданите

Днес, на Деня на Европа, Европейската комисия започва социална онлайн консултация, ориентирана към всички европейски жители, като ги приканва да споделят своите визии за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация - част от по-широкия спор за бъдещето на Европа, чието начало беше сложено с Бялата книга на Комисията на 1 март 2017 година, беше готова от конгрес от 96 жители от 27-те страни членки, които се събраха, с цел да решат какви въпроси да слагат пред своите съграждани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: В навечерието на европейските избори е време да решим какво ще съставлява Европейският съюз от 27 страни. При всички положения той би трябвало да бъде построен от европейските жители. С изследването, което стартираме през днешния ден, слагаме въпроса пред всички европейци: Какво бъдеще желаеме за себе си, за децата си и за своя Съюз? Сега е моментът европейските жители да изразят мнението си, високо и ясно, по въпросите, които ги засягат, и за това, което желаят техните водачи да подхващат по тези въпроси.

На 5-6 май Комисията свика за първи път цивилен конгрес, който да изготви план за социална консултация. По покана на Европейския стопански и обществен комитет група от 96 европейски жители се събраха в Брюксел и изготвиха взаимно онлайн изследване от 12 въпроса. Това неповторимо упражнение по народна власт на присъединяване значи, че жителите са в центъра на полемиката по отношение на бъдещето на Европа.

Това е част от продължаващия спор по отношение на бъдещето на Европейски Съюз с 27 страни членки, почнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 година Гражданите към този момент могат да дават своите отзиви онлайн, а актуалната консултация ще добави тази опция. Освен това онлайн консултацията ще се организира паралелно с настоящите разговори и съвещания с жителите, проведени от Европейската комисия и от страните членки. От 2012 година насам са извършени съвсем 700 интерактивни публични полемики в 160 града. Комисията ще усили честотата им в интервала до изборите за Европейски парламент през май 2019 година, като задачата е да бъдат проведени още 500 прояви.

В допълнение към работата на Комисията, разговори с жителите към този момент се провеждат от националните държавни управления във всички страни членки в резултат на самодейност, подета от Франция и подкрепена от държавните и държавните ръководители на бъдещия Европейски съюз от 27 страни. Комисията споделя своя опит с страните членки. Консултацията ще продължи до срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 година Комисията ще показа пред страните членки промеждутъчен отчет по отношение на процеса, обвързван с Бялата книга, на съвещанието на Европейския съвет през декември 2018 година Окончателен отчет ще бъде показан на първата среща на върха на ЕС-27 в Сибиу, Румъния, която ще се организира на 9 май 2019 година, единствено няколко седмици преди изборите за Европейски парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР