Днес, на 6-ти юни, в 14:12 ч. българско време от

...
Днес, на 6-ти юни, в 14:12 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-09 с трима души и интелигентен робот на борда излетя към МКС!

Днес, на 6-ти юни, в 14:12 ч. българско време от стартовата площадка №1 (известна още като Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя галактическата ракета “Союз-ФГ ” с пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-09 ”.

Осем минути и 48 секунди от началото на полета “Союз МС-09 ” се отдели наред от третата степен на ракетата-носител и стартира независим полет към “Международната галактическа станция ”. Скачването е планувано за петък, осми юни в 16:07 ч. българско време. 

На борда на кораба пътуват трима души, от които единствено един е деец. Това е астронавтът на Европейската галактическа организация (ЕКА) Александър Герст (42 г.). Герст е родом от Германия, а по специалност е геофизик. Лети за пръв път в космоса през 2014-та година като участник в шестмесечна задача на “Международната галактическа станция ”.

За Сергей Прокопиев (Русия) и Серина Ауньон-Чанслър (САЩ) това е първи галактически полет. Прокопиев (43 г.) е определен за кандидат-космонавт през 2010 година, а преди този момент е бил боен водач на бомбардировач “Ту-160 ”. Серина Чанслър (42 г.) има бакалавърска степен в региона на електрическото инженерство. Избрана е за кандидат-астронавт през юни 2009 година. 

Тримата членове на екипажа са съпроводени от робота “Саймън ” (лат. CIMON, кратко от Crew Interactive Mobile Companion). “Саймън ” е първият робот с развъртян изкуствен интелект, който лети в космоса. Подобен на футболна топка и тежащ 5 кг, роботът е основан да се рее свободно в “Международната галактическа станция ” и да работи наоколо до астронавтите. Дроидът разпознава лица и гласове, може и да приказва. Той ще работи най-много с Александър Герст, а една от главните научни задания е да се ревизира по какъв начин наличието на машина с изкуствен интелект ще повлияе на психическото положение на дребен екип, който се намира надалеч от Земята.

В галактическите конгреси към този момент се майтапят за приликата сред “Саймън ” и измисления компютър “ХАЛ 9000 ” от кино лентата “2001: Космическа авантюра ”. И въпреки всичко упованията са, че роботът няма да аргументи бели на станцията, а ще бъде правилен асистент. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР