Днес, на 25-ти ноември 2017 година, космическата ракета “Союз-2.1б беше

...
Днес, на 25-ти ноември 2017 година, космическата ракета “Союз-2.1б беше
Коментари Харесай

Космическата ракета Союз-2.1б беше изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний

Днес, на 25-ти ноември 2017 година, галактическата ракета “Союз-2.1б ” беше изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний и приведена във отвесно състояние.

Изстрелването е планувано за 28-ми ноември в 07:41 ч. българско време. Ако всичко мине наред, ракетата ще изведе в орбита хидрометеорологическия съветски сателит “Метеор-М ” №2-1. Като второстепенен потребен товар ще летят и дребните спътници “Бауманец-2 ”, “LEO-Vantage ”, “AISSat ”, “IDEA ”, “SEAM ”.

Това ще е второто изстрелване от новия съветски космодрум Восточний, която беше въведен публично в употреба напролет на 2016-та година. Восточний е най-мащабният галактически план, подхванат от модерна Русия и е свързан от това, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики историческият космодрум Байконур, откъдето преди време са изхвърчали Гагарин и първите космонавти, остана на територията на Казахстан. Така Русия остана в неприятното състояние да се преценява с непозната страна.

Руската космонавтика мина през тежки тествания и кошмарни провали, само че Восточний дава мотив за оптимизъм. Един бърз взор към новия космодрум демонстрира, че и в Русия нещата към този момент са се трансформирали и че модернизацията, въпреки и със забавяне, е пристигнала и там. Не приказваме единствено за лъскави здания и нови уреди. В продължение на десетилетия руските инженери е трябвало да се борят с неприятното време и да работят навън, с цел да обслужват галактическите ракети преди старта. На Восточний тези времена към този момент са в историята – издигната е така наречен Мобилна кула за обслужвания. Кулата може да обгръща цялата ракета и е съвместима с носителите “Союз-2.1а ”, “Союз-2.1б ” и “Союз-2.1в ”. Екипирана с асансьори, кранове, вентилация и климатични системи, кулата дава опция на работещите да се трудят предпазени от прищевките на метеорологичните условия до последния миг, директно преди старта.

За спомагателна информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР